Tendr na výstavbu datového centra Seznamu má dva finalisty

O tom, kdo postaví datové centrum pro největší tuzemskou internetovou společnost, se rozhodne mezi dvěma dodavateli. Seznam.cz právě dokončil první kolo výběrového řízení, do kterého postoupily společnosti Altron a Pronix. Vybrány byly z původních deseti kandidátů a o celkovém vítězi bude rozhodnuto začátkem příštího roku. Seznam o tom informoval na svém oficiálním blogu.

„Obě vybrané společnosti jsou v oblasti datových center významnými hráči na českém trhu a během prezentace dokázaly předvést dostatek zkušeností s architekturou, designem či dohledáváním lokalit pro samotná datová centra,“ vzkazuje technický tým Seznamu. Obě firmy disponují certifikací Uptime Institute pro standardy v oblasti datových center, kterou v Česku drží pouze čtyři společnosti.

Časově náročnější cestou

Altron se nespecializuje pouze na stavbu a provozování velkých datových center, ale zajišťuje služby také pro menší a střední podniky a dodává i mobilní centra ve standardizovaných kontejnerech, které je možné zprovoznit kdekoliv. Firma zajišťovala například výstavbu datového centra ČEZu, Pražské plynárenské, Škody Auto, GE Money Bank, Národního kontrolního úřadu, housingového centra Telefónicy v Hradci Králové či hostingového centra TTC. Altron má šest poboček – kromě Prahy působí také na Slovensku, Ukrajině, Kypru a ve Spojených Arabských Emirátech a Rusku.

Pronix má v portfoliu zakázky například pro Českou národní banku, Ministerstvo financí ČR, ČSOB, televizi Prima, UPC a další. Pobočky má v Praze a Bratislavě.

Dva finalisté nyní mají vytvořit návrh technologického řešení datového centra, které má Seznamu sloužit například jako skladiště videí pro jeho expandující byznys se streamováním online videa. Důležité bude vypracovat a vypočíst energetickou náročnost, chladící systém, způsob napájení, vizualizaci návrhu a dobu návratnosti investice. Ta by se měla pohybovat v řádech stamilionů korun, neměla by však přesáhnout půl miliardy.

„Vydali jsme se časově náročnější cestou. Chceme však, aby naše datové centrum bylo efektivní a mohlo se pochlubit něčím inovativním. V přípravné studii se tak chceme zaměřit zejména na energetickou efektivitu a využití moderních technologií,“ komentuje tendr technický ředitel Seznamu Vlastimil Pečínka. Český internetový lídr zvažuje, že datové centrum propojí s peeringovým centrem 100Gb linkou. Datum dostavby není jasné.

Seznam v současné době hostuje svojí infrastrukturu ve dvou datových centrech – u TTC v pražských Malešicích a v žižkovském Naganu. Jedno z těchto center přitom hodlá po dokončení vlastních prostor opustit. Prozatím není jasné, které. Seznam provozuje přes 1500 rackových serverů.

Seznam se na podzim přestěhoval do nového sídla na pražském Smíchově a plánuje, že letos dovrší metu tisícovky zaměstnanců.

Diskuze (3) Další článek: PrivacyFix pro Chrome přehledně nastaví soukromí na Facebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,