Tesla Motors bude v Číně stavět novou továrnu za 9 miliard dolarů

Společnost Tesla Motors se chystá rozšířit výrobu vlastních elektromobilů do Číny, konkrétně do Šanghaje. Důvodem je především vysoká importní daň, která pro současné vozy vyráběné mimo Čínu činí poměrně vysokých 25 %.

Podle informací webu Bloomberg se Tesla Motors dohodla s Jinqiao Group, která patří přímo Šanghajiy na společné investici. Vzhledem k tomu, že plánovaná celková cena továrny je devět miliard dolarů, oba partneři zaplatí investici v hodnotě kolem 4,5 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že nejdražší částí elektromobilu Tesla je integrovaná baterie ve spodní části konstrukce, lze očekávat, že Tesla Motors bude mít do budoucna v plánu postavit i další Gigafactory na výrobu baterií někde poblíž.

Pokud se plán stavby továrny podaří uskutečnit, bude to znamenat mnohem lepší pozici Tesla Motors v Číně, což se jistě projeví na větších prodejích a také rozšíření infrastruktury superchargerů pro rychlé nabíjení zdarma.

Zatím není jasné, kdy bude projekt dokončen, chybí zatím i oficiální potvrzení. Pokud by se nakonec Tesla Motors nedohodla v Šanghaji, musela by určitě vlastní továrnu v Číně vyřešit na jiném místě a co nejrychleji.

Jak totiž Elon Musk veřejně prohlásil, Tesla Motors zrychluje původní plány na objem vyrobených a prodaných elektromobilů Tesla. Do roku 2018 chce překonat hranici 500 000 celkově vyrobených elektromobilů a o dva roky později pak dosáhnout na milion kusů. K tomu bude potřeba jak velmi automatizovaná a škálovatelná výroba, tak i další trhy.

Například v našich končinách zatím není žádný supercharger, oficiální zastoupení Tesla Motors v České republice také chybí.

Diskuze (39) Další článek: Britská webová petice proti brexitu je možná jeden velký podvod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,