Test Lenovo Yoga 500: notebook nebo megatablet?

  • Koncepce překlápěcího displeje v maximálním provedení
  • Dobré komponenty brzdí grafická karta
  • 15,6" displej a bez optické mechaniky

Patnáctipalcová Yoga 500 je už na samé hranici toho, kde má ještě koncepce překlápěcího notebooku smysl. Výbavou jde o lepší notebook základní kategorie a i když po celou dobu života notebooku nepřetočíte displej o víc stupňů, může dobře sloužit.

Příslušnost k rodině Yoga přináší hlavně dotykový displej velkým úhlem otevření. Malá tloušťka pak také znamená, že v notebooku už nenajdete optickou mechaniku. Ta se jinak u podobně velkých notebooků stále drží.

Provedení působí na pohled robustním dojmem. Kryty odolávají promačkávání a kovový plát kryjící okolí klávesnice pomáhá tuhosti základny. Tento notebook prostě počítá s tím, že nebude věčně ležet na stole.

IMG_9626.JPGIMG_9630.JPGIMG_9632.JPG
Tenký notebook s překlápěcím displejem, taková je základní charakteristika Yogy

Z nabízených režimů překlopení displeje asi nikdy nepřeklopíte displej úplně na druhou stranu do režimu tabletu. Notebook je jako tablet těžký a displej s klávesnicí v přetočeném stavu dobře nelícují. Navíc jej nedrží pohromadě žádné magnety, takže se obě těžké části od sebe odchlipují. Nejčastěji tedy budete tuto Yogu používat jako normální notebook, přičemž použitelný je i režim klávesnice jako stojánku pro nakloněný tablet. Oceníte to zejména při sledování obrazovky při jídle, kdy si nebudete drobit do klávesnice.

IMG_9627.JPGIMG_9628.JPGIMG_9629.JPG
Klávesnice je příjemná, touchpad ale neumí klepnutí dvěma prsty. Toto nebude nikdy tablet, při překlopení displej špatně ladí s klávesnicí a nedrží pohromadě.

Tradiční Lenovo klávesnici charakterizuje dobrý stisk a příjemný povrch. Kritika ale míří na touchpad, který navzdory bohaté konfiguraci neumí pravé tlačítko myši pomocí klepnutí dvěma prsty. Musíte procvaknout touchpad velkou silou, což komplikuje používání. Alespoň nechybí dvouúrovńové podsvícení klávesnice, které ve tmě oceníte.

Na pravé straně notebooku najdete HDMI, LAN, dva USB 3.0 a hlavní vypínač. Ten je mírně vystouplý, takže při používání hrozí jeho stisknutí omylem. V systému tedy raději změníte funkci tlačítka vypínače. Na levé straně je napájení, USB, čtečka karet, audio a ovládání hlasitosti. Malé tlačítko slouží pro spuštění obnovy systému.

O zvuk se starají reproduktory na spodní straně notebooku. Při přetočení displeje tak míří nahoru a zvuk je o něco lepší.

IMG_9631.JPGIMG_9633.JPG
Reproduktory jsou na spodní straně (nebo horní, když displej přetočíte). Napájecí adaptér je standardní malý pro ultrabooky od Lenova

Pochválit musím výdrž, protože navzdory menšímu akumulátoru notebook zvládal přehrávat film přes sedm hodin, při častém přenášení tak nebudete muset nosit i napájecí zdroj, který se ale řadí k těm menším.

Patnáctipalcový dotykový displej s Full HD rozlišením kryje odolné sklo a je tak docela lesklý. Častými dotyky se také ušpiní. Přesto dotykový displej má smysl, rád se rychleji dotknu, než abych hledal kurzor myši, ovládání Windows pomocí dotyků je už také pohodlnější než dříve.

Naměřili jsme

PC Mark 8


cdmssd.PNG

accelerated 2875
conventional 2420
3D Mark 8
Fire Strike 1395
Sky Diver 5336
Cloud Gate 5996
Ice Storm 40772
Unigine Heaven 4.0 Extreme
FPS 8,8
Score 221
Unigine Valley Extreme HD
FPS 6,4
Score 268
Výdrž
film 7:17
kancelář 9:00

IMG_9626.JPG
Lenovo Yoga 500

Core i7-6500U, 2,5 GHz
Geforce 940M, 2 GB
8 GB DDR3
256 GB SSD
15,6" Full HD, IPS, dotykový, lesklý
HDMI, Gb LAN, 2× USB 3.0, USB 2.0, čtečka SD, audio
802.11ac, Bluetooth 4.0
akumulátor 45 Wh
25,5 × 38,5 × 2,2 cm
2,1 kg

Cena 28 000 Kč
Model Yoga 500 15 80R6002YCK

Ačkoli testujeme nejlépe vybavenou verzi Yogy 500, komponenty notebooku můžeme označit kvůli grafice jako herní nejnižší základ. Procesor Core i7-6500U totiž doplňuje grafika Geforce 940M. Pro moderní náročné hry to není, ale Minecraft, League of Legends nebo CS:GO na tom pojedou. Různé konfigurace patnáctipalcové Yogy 500 začínají na patnácti tisících s Pentiem M a integrovanou grafikou, tato vybavená šplhá na 28 tisíc.

Yoga 500 v této maximální konfiguraci působí trochu nepatřičně. U tak velkého displeje není přetáčení tolik pohodlné a výbava zvedající cenu by si zasloužila rychlejší grafiku. V nižší konfiguraci může mít počítač smysl jako pohodlný tenký počítač s velkou obrazovkou pro neherní nasazení. Místo vyšší konfigurace bych už raději volil lehký elegantní notebook, nebo výkonnější herní stroj. Yoga 500 se snaží zastoupit oba a nedaří se jí to ani v jednom případě.

Diskuze (8) Další článek: Microsoft prý vrátí virtuální soubory do OneDrive

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,