Tipy na nejlepší software, který se dá koupit [Vánoce 2012]

Pod stromeček nemusíte ajťákům nadělit pouze nový notebook, nebo alespoň myš, ale také krabici, či třeba jen licenční číslo na program. Počítače bez softwaru jsou totiž úplně k ničemu.

K Vánocům můžete blízké obdarovat knihou, rukodělným výrobkem z vánočních trhů, kosmetikou, nicméně také notebookem, desktopovým PC a krabicí s pořádným softwarem, nebo alespoň jeho licencí. Vybrali jsme několik zajímavých kousků, které ještě stále spadají do škatulky „cenově dostupné“ a jedná se o praktické programy pro širokou základnu uživatelů.

Některé odkazy na produktech uvedených v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu CZC.cz. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme přidali až dodatečně.

Grafika

Každý dobře ví, že toho bezplatný vektorový editor Inkscape zvládne opravdu mnoho, přesto však lidé ve velkém warezí Illustrator od Adobe, ačkoliv jej nakonec nedokážou plně využít. Jenže ony tu jsou ještě další legendární programy a nejsou vůbec drahé.

To samé se dá říci o Photoshopu, který je nedílnou součástí počítače kdejaké domácnosti, nicméně v drtivé většině případů ilegálně. Studentská licence Photoshopu přitom není vzhledem k plné ceně produktu nikterak závratná.

CorelDRAW X6 Home & Student

Domácí a studentská licence legendárního vektorového editoru, který byl v 90. letech na každém počítači, se pohybuje okolo 1 800 korun. Za tuto částku získáte kompletní balík včetně 350 profesionálních šablon a přístupu k databázi 10 000 klipartů. Součástí balíku je i rastrový editor Photo-Paint a další nástroje.

CorelDRAW X6.png
Vektorový editor CorelDRAW

Zoner Photo Studio 15

Dalším zajímavým dárkem pod stromeček může být české ZPS, které se na podzim dočkalo nové verze 15. V základní verzi Home jej pořídíte za 749 korun, rozšířená verze Pro (práce s RAW, pokročilé filtry) pak za 1 499 korun. Photo Studio slouží jako správce a prohlížeč fotek, poradí si ale i s úpravou fotografií, tvorbou panoramat a obsahuje také integrovanou webovou galerii Zonerama. Fotky ale můžete ze správce posílat také na Facebook, Flickr či třeba Picasu.

Zoner Photo Studio 15 Pro.png
Správce a editor fotografií Zoner Photo Studio 15

Adobe Photoshop Lightroom 4

Dalším zástupcem fotoeditorů je i Lightroom, tedy plným jménem Photoshop Lightroom. I cena tohoto produktu v průběhu let výrazně klesla a dnes jej pořídíte za cenu okolo 3 000 korun. K dispozici je i verze pro studenty a učitele za 1 790 korun. Lightroom je editor určený výhradně k úpravám fotografií z digitálních fotoaparátů. Obsahuje mnoho chytrých filtrů pro vylepšení a úpravu RAW.

Lightroom.png
Fotoeditor Lightroom

Adobe Photoshop CS6 Extended Student & Teacher

Klasický velký Photoshop bude v plné ceně pro většinu domácností asi nepřekonatelnou překážkou, po ruce je ale opět studentská licence pro žáky, středoškoláky, vysokoškoláky a učitele za cenu okolo pěti a půl tisíc korun. Toto je už opravdu dražší dárek, ale na druhou stranu mít doma zcela legální verzi jednoho z nejčastěji kradených programů, aniž byste museli rozbíjet všechna prasátka, může být pro leckoho zajímavé.

A ještě malá poznámka. Ukončením studia licence nezaniká, takže studentský Photoshop budete moci bez problému nadále používat.

Photoshop CS6.png
Photoshop CS6

Adobe Photoshop Elements 11

Za cenu okolo dvou a půl tisíc korun můžete blízké obdarovat také domácí verzí Photoshopu Elements. Přestože slovíčko „Elements“ může leckoho odradit, faktem zůstává, že toho tento nástroj zvládne poměrně hodně a obsahuje tři režimy ovládání jak pro začátečníka, tak pro pokročilého uživatele.

Photoshop Elements 11.png
Photoshop Elements 11

Článek pokračuje v další kapitole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,