Toolwiz BSafe: Šifrované úložiště jako diskový oddíl

Chcete mít svá data zabezpečená a přitom snadno dosažitelná? Zkuste malou a bezplatnou utilitu, která vytvoří tolik šifrovaných virtuálních disků, kolik jen chcete či potřebujete.

Šifrovat celý disk může být značně náročné na výpočetní výkon. Vždy zabezpečit vybranou složku a soubor, poté je pro práci odšifrovat a pak po jejím skončení opět zašifrovat, to je zase zdlouhavé a nepohodlné. Společnost Toolwiz nabízí své vlastní řešení, které data zabezpečuje a přitom příliš nekomplikuje práci s nimi.

Virtuální sejf

Práce v programu je velice jednoduchá, přehledná a rychlá. V hlavním okně máte na výběr pouze ze dvou možností – vytvořit zabezpečený kontejner (popř. změnit přístupové heslo k němu) a připojit či odpojit jej coby virtuální diskový oddíl. Začnete pochopitelně možností číslo jedna, tedy vytvořením sejfu.

sshot-1.png
Základní okno programu s celou jeho nabídkou.

To provedete zadáním cesty a vytvořením úplně nového souboru o libovolném formátu, nebo si nějaký zbytečný soubor sami zvolíte a necháte jej programem přemazat. Zároveň s tím mu určíte jeho velikost (od jednoho sta megabajtů až po několik gigabajtů) a zadáte přístupové heslo.

sshot-2.png
Vytváření zabezpečeného kontejneru o velikosti 100 MB.

Po potvrzení nastavení a vložení dat dojde k vytvoření kontejneru šifrovaného metodou AES o hloubce 256 bitů. Tento soubor bude zvenčí na první pohled vypadat jako zcela běžný zipový archiv, obrázek, dokument či video, ovšem s nastavenou velikostí. Při běžném pokusu jej spustit ale bude nahlášena chyba.

sshot-3.png
Připojování kontejneru coby diskového oddílu. Zvolíte jednotku a vyplníte heslo.

Diskový oddíl

Abyste mohli s tímto kontejnerem pracovat, je nutné v Toolwiz BSafe sáhnout k druhé možnosti, kterou je připojení souboru coby virtuálního diskového oddílu. To se samozřejmě povede pouze po vyplnění správného hesla. Pak už se vám ve správci souborů zobrazí nová jednotka, s níž lze pracovat jako s jakýmkoli diskem s limitovanou kapacitou.

sshot-4.png
Seznam připojitelných jednotek nemusí být omezen pouze na jednu položku.

Takovýchto jednotek, resp. zabezpečených kontejnerů můžete mít, kolik chcete, navíc opatřených různými hesly, v jiném formátu a o jiných velikostech. Nejste ničím limitováni. Práce s nimi je velice rychlá a po jejich zavření dojde okamžitě k odpojení jednotky, takže nikdo ani nepřijde na to, že máte vůbec nějaká šifrovaná data.

sshot-5.png
Takhle vypadá šifrovaný soubor a jeho obsah na virtuálním disku v Total Commanderu.

Toolwiz BSafe tak s minimálními nároky a za nulovou cenu odvádí velice rychlou a precizní práci. Díky snadnému a přehlednému ovládání nemusí neangličtináře pálit absence české lokalizace a ti si tak mohou bez problémů dopřát skutečně silné zabezpečení citlivých údajů.

Stáhnout Toolwiz BSafe, freeware (1,0 MB)

 

Diskuze (6) Další článek: Lenovo IdeaPad Y580: mobilní výkon se čtyřjádrem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,