Trpíte paranoiou? Vyzkoušejte superanonymní Tails Linux

  • Představte si OS, který vás nesleduje, skrývá vaši identitu a zametá stopy
  • Přesně o to se pokouší Tails Linux založený na Debianu
  • Má v sobě Tor, I2P a další technologie

Tomáš z CESu přivezl speciální USB klíčenku Kingston DT2000 s hardwarovým a na systému nezávislým šifrováním. Kouzelná je především v tom, že má vlastní baterii a klávesnici pro zadání pinu.

Tails Linux zamete stopy

Co na ni uložit? Citlivé dokumenty, anebo třeba rovnou celý operační systém – rychlá je na to docela dost. A tak se nabízí otázka, jestli nějaký takový OS, který by bezpečné flešce vyšel vstříc i vlastním zabezpečením, opravdu existuje. Odpověď je ano, nadšenci do počítačové bezpečnosti se totiž už nějaký pátek snaží vyvinout vskutku precizně zabezpečenou linuxovou distribuci Tails. brzy vyjde její verze 2.0.

902778913 202112548
Tails je živá linuxová distribuce – spouští se bez instalace a nic neukládá. Před spuštěním můžete nastavit, jak anonymní má být samo internetové spojení.

Tails Linux je založený na časem ověřeném a dostatečně stabilním Debianu, který vylepšuje o několik bezpečnostních a anonymizačních nástrojů. Hlavním principem, který to má zajistit, je živá distribuce. Při běhu se tedy nic neukládá na úložiště – jen do RAM. Samotný souborový systém flešky zůstává netknutý. Tails ale zároveň umožňuje vytvořit samostatný šifrovaný oddíl třeba pro klíčové dokumenty.

Netradiční distribuce po vás chce zamést všechny stopy také na internetu a v lokální síti, podporuje tedy třeba MAC spoofing, kdy bude přidělovat síťovým kartám automaticky fiktivní fyzické adresy, takže mašina se bude po každém spuštění jevit jako cizí zařízení, a samozřejmostí je také automatická podpora anonymního protokolu Tor.

842971830 302843341
Plocha je připravená, Tor aktivní a surfovaní anonymní. Ovladač Toru a jeho proxy serveru Vidalia se usadil v oznamovací oblasti vpravo nahoře.

Hned po spuštění systému se přesměruje síťová komunikace skrze Vidalii – proxy server systému Tor a vaše surfování bude skryto skrze několik prostředníků, přičemž získáte IP adresu toho posledního. Dvěma kliky na hlavní panel pak budete moci síťovou identitu kdykoliv vyměnit za jinou a Tor sestaví novou cestu.

Unsafe Browser

Jelikož je torová komunikace i přes veškerou snahu stále výrazně pomalejší (v nejlepším případě jednotky Mb/s), autoři mysleli i na Unsafe Browser. Jedná se o běžný Firefox, jehož komunikace ale poteče skrze normální internet.

660887528 358762997 919037073
Pokud spustíte nešifrovaný prohlížeč, Tails vás na to upozorní dialogem i barevným odlišením okna prohlížeče 

Vedle protokolu Tor distribuce Tails nabízí také méně známy I2P – Invisible Internet Project, o kterém jsme obšírně psali přesně před rokem. Hlavním cílem I2p není ani tak anonymizace surfaře jako spíše přístup ke skrytému internetu. Je to vlastně alternativní a distribuovaný DNS systém, který vás zavede třeba na stránky s adresou http://forum.i2p, kterou bez patřičné brány (proxy serveru) neotevřete, protože klasický web žádnou TLD doménu .I2P samozřejmě neeviduje.

803786064 985413403 754803542
Rychlé získání nové identity (koncové IP adresy), rychlost komunikace v Toru a mapa spojení

Pokud tedy toužíte po co nejvyšší anonymitě a neodradí vás ani spíše spartánské prostředí a pochopitelně rychlostní kompromisy pomalého Toru, Tails určitě vyzkoušejte. Ostatně přinejmenším se díky jeho instalaci na USB disku nebo třeba SD kartě, jejíž čtečka je dnes snad v každém notebooku, jedná o elegantní řešení, jak bych bez jakékoliv instalace a konfigurace na pár minut zcela anonymní… tedy pokud ty torové routery, skrze které budete surfovat, neprovozuje zrovna FBI a NSA.

Diskuze (31) Další článek: IBM obdrželo za rok 2015 přes 7 000 patentů, Apple necelou třetinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,