Tuning 2.0: Mustang nacpaný technologiemi Microsoftu

Nejnovější Ford Mustang předělaný na ročník 1967 a díky Microsoftu napěchovaný moderními technologiemi, které se můžete sami naprogramovat. To se jen tak nevidí.

Pokud budete v neděli v Americe, případně kdekoliv na světě s příjmem automobilové stanice Discovery Velocity, nenechte si ujít premiéru pořadu Inside West Coast Customs, jehož hlavním lákadlem bude Project Detroit. Pořad se později dostane i do mezinárodního vysílání.

Přístrojová deska ve stylu Metro

Project Detroit je experimentálně upravený Mustang ročník 2012 stylizovaný do podoby Mustangu z roku 1967. To ale zdaleka není vše – automobil prošel klasickým tuningem, namodralé světlo tedy září ze všech možných otvorů, především si ho ale vzali do parády lidé z Microsoftu, kteří jej ve spolupráci se známou dílnou West Coast Customs vybavili všemi dostupnými technologiemi redmondské firmy.

ford mustang project detroit.png
Project Detroit: Ford Mustang 2012 (1967) vybavený next-gen technologiemi

Začalo to už otáčkoměrem a tachometrem – ve skutečnosti je to velký multidotekový displej, přičemž jednoduchým gestem změníte skin z analogových ciferníků z šedesátých let třeba do ciferníků stylizovaných do prostředí Windows 8 Metro.

Palubní deska je osazena dalšími obrazovkami a řidič má k dispozici také průhledný HUD displej s navigačními údaji. Spolucestující mohou hrát hry z integrovaného Xboxu 360, celý automobil má vlastní Wi-Fi/4G síť, dva Kinecty pro snímání směru jízdy a zadní část, přičemž obraz s detekcí objektů je dostupný jak z displejů v automobilu, tak z mobilního telefonu.

paluybni deska project detroit.png
Na displeji u spolujezdce svítí obrazovka Windows 8, stylizované ciferníky ukazatelů jsou zase virtuální – stačí provést jendoduché gesto a změní se skin třeba na Metro

Ford Mustang „Detroit“ může nový řidič ovládat také pomocí mobilní aplikace Viper SmartStart (iPhone, Android, Windows Phone), která slouží jako centrální zámek vozu a také startér. Na dálku můžete skrze aplikaci komunikovat i s okolím, automobil má totiž venkovní reproduktor, kterým zastrašíte třeba případné zloděje nebo závistivce s nabroušeným domovním klíčem.

Auto, které můžete naprogramovat

Automobil je dále vybavený systémem Ford Sync, který se stará o kompletní logistiku řízení a multimédia a veškeré statistiky vozu jsou synchronizované na internetu (Windows Azure), i z tepla domova se tedy můžete podívat na graf spotřeby, uskutečněné výlety a další ukazatele.

viper smartstart.png
O zamčení automobilu a nastartování se stará mobilní aplikace Viper SmartStart, kterou pro tyto účely výrobce upravil i pro Windows Phone

A to nejlepší na závěr. Pokud milujete tuning, zapomeňte na nejrůznější blikačky a nepraktické obří audiosystémy. Microsoft uvolní zdrojové kódy inteligentního systému na svém inkubátoru CodePlex, kde budou čekat na novou generaci domácích kutilů, kteří se už nespokojí jen s koženým volantem a hezčími disky.

Podívejte se na upoutávku pořadu.

Diskuze (74) Další článek: Seznam Lištička pro Chrome umí E-maily, Rychlý přístup a Slovník

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,