Tvůrce původní nabídky Start o Windows 10: Jsem trochu zklamaný

Nabídka Start a Hlavní panel patří k operačnímu systému Windows od jeho verze 95. Nechybí ani v novém Windows 10. Tvůrce původní nabídky Start Danny Oran však právě nad novým systémem ohrnuje nos. V určitých směrech je trochu zklamaný, že tento prvek je nadále součástí systému i dlouhých 22 let od prvotního nápadu.

Chyba je prý v uživatelích

Jak uvádí Businessinsider, Danny Oran sice působil v Microsoftu jen v letech 1992 - 1994, ale zanechal za sebou hlubokou stopu díky zařazení do týmu pracujícím na novém operačním systém Windows 95. Jako psycholog totiž pomohl na celé ovládání systému přinést zcela odlišný pohled, takříkajíc „zvenčí“. V té době byl na trhu operační systém Windows 3.1, který se podle názorů mnoha uživatelů neovládal zrovna nejlépe a byl považován za složitý.

951880792 
Prvotní návrh původní nabídky Start do Windows 95, zdroj: Businessinsider

Že je Windows 3.1 málo intuitivní vyplynulo i ze studie, kterou Oran realizoval. Nebyly výjimkou ani případy, že i běžným úkolům (jako například spuštění textového editoru) předcházely celé minuty, dokud se uživatel vůbec zorientoval v prostředí systému. Podle sofistikovaných programátorů Microsoftu však problém prý nebyl v systému, ale v samotných uživatelích.

Danny Oran jako řešení nastínil koncept budoucí nabídky Start, která zajistila, že uživatel mohl svou práci začít vždy z jednoho místa – za pomoci jediného tlačítka. Původně bylo tlačítko označováno jako „System“ a nacházelo se na horní straně prostředí Windows. Označení se však při praktických testech neujalo a až po přejmenování na Start lidé začali chápat jeho smysl.

865258015 993438005 
Původní nabídka Start ve Windows 95 • a nová podoba ve Windows 10 

Chaos v systému

Danny Oran se podílel i na Hlavním panelu. Opět šlo o vyřešení problému Windows 3.1, protože na první pohled nebylo zcela jasné, které programy jsou v systému spuštěny – dostupný byl sice správce úloh, ale to nebylo „to pravé ořechové“.

Řešení problému se nakonec našlo ve formě lišty. I tento koncept však bylo třeba upravit. Původně totiž lišta připomínala spíše taby internetových prohlížečů. Prvky však zabíraly nemálo prostoru a proto došlo ke zjednodušení do formy tlačítek.

690933215 
Různé návrhy Hlavního panelu pro Windows 95, zdroj: 
Businessinsider

Typické umístění pro oba prvky se našlo ve spodní části prostředí. Údajně hlavně kvůli tomu, aby se Windows příliš nepodobal systému od Applu, což by mohlo vyústit v právní spory.

Možná je trochu paradoxní, že Oran odešel z Microsoftu ještě před samotným příchodem Windows 95 na trh. Dnes už pozoruje vývoj v Microsoftu pouze externě. Oran si uvědomuje, že Windows 8 měl i své stinné stránky, ale na druhé straně hodnotí pozitivně, že se Microsoft alespoň pokusil přinést do prostředí něco nového. Mimo jiné bylo odstraněno právě tlačítko Start.

Jak se však rychle ukázalo, někteří lidé si bez tlačítka Start nedokážou práci s Windows již představit a proto se tento „nezničitelný“ prvek nakonec do systému vrátil. S nemalými fanfárami i vylepšeními. Je ale pravdou, že v principu jde stále o tentýž prvek, který byl nastíněn již před 22 lety.

Diskuze (101) Další článek: Internetový obchod zlákal i tradiční české byznysmeny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,