Twitch prodán za 970 millionů dolarů, YouTube pro hráče koupil Amazon

Služba pro sdílení herních streamů Twitch.tv byla pohlcena Amazonem. Ten za ní zaplatil 970 milionů dolarů (cca 20 miliard korun), a to v přímých penězích, ani část akvizice není kryta akciemi atp. Uvedl to Amazon v tiskové zprávě.

O možném prodeji úspěšné služby Twitch už se šušká dlouho a v červenci už to vypadalo, že se jej chopí Google. Zdroje magazínu Venturebeat se ale trefily jen výší akvizice, zmiňovanou miliardu dolarů nakonec bez mála zaplatil Amazon.

626035980

Twich nabízí nástroje pro pohodlné online sdílení streamů her a stává se výchozí platformou pro tzv. „Let's Play“ videa, kdy hráči komentují své postupy ve hře a předvádí se ostatním. Služba vznikla teprve v roce 2011, ale už má přes 50 milionů aktivních uživatelů (měsíčně) a vznikají na ní kvanta videomateriálu. Přezdívá se jí „YouTube pro hráče“.

Do portfolia Amazonu služba moc nezapadá. To stejné bychom ale mohli říct o loňském nákupu deníku The Washington post. Šéf Amazonu Jeff Bezos je ale velký stratég a zjevně vidí dál než my. Co se loni zdálo jako podivuhodná investice, to se nyní ukazuje jako budování základu pro globální zpravodajské médium, které bude distribuováno se zařízeními Amazonu (čtečky, tablety, nově telefony) a které poslouží jako inzertní platforma pro e-shop Amazonu.

Uvidíme, jaké úmysly má Bezos s Twitch. Ale šéf Twitch si na blogu pochvaluje, že Amazon bude de facto jen finančním partnerem, který pomůže službu rychleji rozvíjet. Měla by si ale zachovat svoji nezávislost.

Diskuze (14) Další článek: Google stvořil „Matrix“ pro svá auta bez řidiče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,