Twitter je 419 milionů ve ztrátě, ale vydělává a chystá se na burzu

Rok a půl po Facebooku se na veřejnou burzu chystá také Twitter. V této souvislosti musel americké Komisi pro cenné papíry předat klíčové dokumenty o svém hospodaření. Vyplývá z nich, že je Twitter už od svého založení v roce 2006 silně ztrátový. V prvních letech to bylo docela pochopitelné, poněvadž službě chyběl životaschopný byznysplán a náklady na provoz se s narůstajícím počtem uživatelů a zaměstnanců neustále zvyšovaly.

Twitter.png
Mikroblogovací síť Twitter

Po sedmi letech je firma ve ztrátě 419 milionů dolarů. V prvním pololetí letošního roku Twitter sice vydělal na reklamě 253,6 milionů dolarů, za stejné období ale vykázal ztrátu 69,3 milionů dolarů. To je o 20 milionů více než loňský rok. Hlavním příjmem Twitteru jsou především sponzorované tweety, které se zobrazují na předních pozicích ve vyhledávání.

Služba doufá, že po vstupu na burzu prodá akcie za miliardu dolarů, což by mělo uspokojit investory, kteří do služby nepřetržitě lijí miliony dolarů, a zároveň by tak Twitter mohl získat kapitál na další rozvoj.

Populární mikroblogovací síť se může pochlubit 215 miliony aktivních měsíčních uživatelů, přičemž pouhá 1/3 z nich pochází z USA. Podstatné je ale to, že počet aktivních návštěvníků meziročně vzrostl o pouhých 15 milionů. 

A nakonec ještě jedno číslo, 65 procent příjmů míří z mobilních telefonů, což jen podtrhuje fakt, že Twitter se skutečně používá především na kapesních počítačích.

Twitter se bude obchodovat pod zkratkou TWTR.

Váš názor Další článek: Adobe napadeno: Hacker získal tři miliony účtů uživatelů i zdrojové kódy

Témata článku: , , , , , , , , , ,