Twitter vstoupí na burzu. Může mít hodnotu až 14 miliard dolarů

Sociální síť Twitter chystá první veřejnou nabídku akcií a bude tak následovat podobné firmy jako Facebook či LinkedIn. Společnost to oznámila na svém twitterovém profilu. O spojení Twitteru s burzou se spekulovalo řadu měsíců.

Mluvčí Twitteru potvrdil autenticitu zprávy, jakýkoliv další komentář však odmítl. O vstupu firmy na veřejný trh se spekulovalo už delší dobu. Akcie by se mohly začít obchodovat na hodnotě mezi 26 až 28 dolary, což by Twitter ocenilo až na 14 miliard dolarů. S cenými papíry společnosti se doposud obchodovalo pouze na burze Second Market, kde cena skákala mezi 18 a 22 dolary za kus. Twitter doposud nasbíral investice ve výši 1,16 miliardy dolarů.

Podle agentury AP využil Twitter amerického federálního zákona přijatého loni, který umožňuje firmám s ročním příjmem nižším než miliarda dolarů držet detaily k první nabídce akcií v tajnosti. Vstup společnosti na burzu se však již delší dobu očekával, o čemž svědčila také řada jejích nákupů cílená na posílení příjmů.

Příprava přes nákupy

Už v únoru si Twitter pořídil Bluefin Labs, službu, která zprostředkovává informace ze sociálních sítí pro televize nebo reklamní agentury. Toto je pro mladou sociální síť důležitá oblast, protože může propojit reklamní aktivity se sledováním televize. Velká část uživatelů při sledování televize píše o aktuálním programu na sociálních sítí a Twitteru a Facebooku se tak říká druhá televizní obrazovka.

V dubnu pro změnu vstoupil do světa hudby, když nakoupil australskou streamovací službu We Are Hunted. O týden později rozjel vlastní hudební aplikaci. A nakonec před měsícem přišla další akvizice – startup Trendrr, který sleduje sociální média v souvislosti s televizním programem. Nakonec před několika dny zaplatil Twitter celkem 350 milionů dolarů (některé servery mluví o částce 300 milionů) za mobilní reklamní systém MoPub. Z mikroblogovací sociální sítě se stává silný multimediální hub. Celkové investice Twitteru do akvizicí už činí 640 milionů dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Twitter oznámil vstup na burzu přes twít.

Společnost se sídlem v San Francisku se stala jednou z nejrychleji rostoucích a nejvlivnějších sociálních sítí na světě. Aktuální tržní hodnota je odhadovaná v rozmezí devíti a jedenácti miliard dolarů. Síť eviduje „přes 200 milionů uživatelů“, jak tvrdí samotný Twitter. Analytici ze Statistic Brain odhadují počet na 554 milionů uživatelů s tím, že každý den se nově zaregistruje 135 tisíc lidí. Twitter by měl příští rok vydělat jednu miliardu dolarů, tvrdí eMarketer.

Prozatím komerčně nejúspěšnějším produktem služby je mobilní reklama, v rámci které se zobrazují placené příspěvky přímo mezi dalšími twíty. Uživatelé Twitteru na chytrých telefonech jsou nejvíce aktivní.

Diskuze (8) Další článek: Outlook.com nově podporuje přístup přes IMAP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,