Umělá inteligence se naučila kolorovat černobílé fotky

Tým z univerzity v Berkley naučil umělou inteligenci vybarvovat monochromatické obrázky na základě analýzy jiných obrázků se stejnou tematikou. Pro člověka je to snadno pochopitelný úkol, ale pro počítač je správná identifikace objektu a určení správné barvy a jejího odstínu nesrovnatelně složitější. Úkol je o to těžší, že při kolorování černobílé fotky neexistuje jediná správná odpověď.

 312957749 316339549 766728365 
Připomínám, že z logiky věci nemohou být obrázky shodné s barevnou předlohou.  Algoritmus monochromatický obrázek barví podle jiných podobných objektů, volí statisticky nejpravděpodobnější odstíny atd.
(vlevo zdroj, uprostřed výsledek počítače, vpravo realita)

Výsledky, kterých tým dosáhl, jsou skvělou ukázkou současné úrovně, na které se AI (umělá inteligence) nachází. Vybarvené obrázky pokrývají celou škálu od příšerných po velmi povedené. Dokonce 20 % obrázků prošlo Turingovým testem, kdy respondenti nepoznali, že původně šlo o obrázek ve stupních šedi.

126760625 479667800
Občas to dopadá skvěle, občas méně, občas tragicky, ale uvědomme si, že toto je počítač, pro který je snadné pracovat s exaktními údaji, zato analýza obrazu, volba odstínu a podobné disciplíny jsou pro něj velmi složité.
Diskuze (4) Další článek: Hacker si vyrobil budoucnost – ovládá Teslu pomocí Amazon Echo

Témata článku: , , , , , , , , , ,