Už i v USA prošetřují Google kvůli údajnému monopolu Androidu

Nedávné problémy Googlu v Evropské Unii zřejmě zdaleka nebyly posledními. Nově firmu ze zneužívání svého dominantního postavení na trhu údajně vyšetřují i Spojené státy. Informace pocházejí z uniklých dokumentů, které zveřejnila agentura Bloomberg.

Google podle tamní Federální obchodní komise (FTC) omezuje konkurenci upřednostňováním vlastních služeb v operačním systému Android. V dokumentech se také píše, že vyšetřování zahájili na podnět konkurenčních firem. Oficiální informace o začátku vyšetřování však dosud nezveřejnila ani komise, ani Google.

 

FTC a ministerstvo spravedlnosti již Google v souvislosti s monopolním postavením vyšetřovali před několika lety. Důvodem bylo počínání v rámci vyhledávacích služeb. Po prověřování ale úředníci přišli k závěru, že společnost žádná pravidla neporušuje a obvinění nepodala.

Působení Googlu v případě zvýhodňování služby Nákupy v současnosti prověřuje i Evropská komise. Firmě hrozí pokuta více než šest miliard eur, což odpovídá deseti procentům ročních tržeb. Stejný problém se objevil i v Indii, kde si stěžovali konkurenční provozovatelé.

 

Diskuze (8) Další článek: YouTube zřejmě už v říjnu zavede předplatné, které odstraní reklamy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,