V Česku Microsoft firmám prodává už 40 % produktů jako služby. Je to ale málo

Microsoft v Česku firmám prodává 40 % svých produktů jako službu a postupně eliminuje klasický licenční prodej softwaru. Tento podíl je přitom v rámci zemí západní a střední Evropy jeden z nejhorších a ambice českého zastoupení jsou proto nemalé. Do dvou let chce dosáhnout podílu 60-70 %, prozradili to dnes na konferenci Tech Data MEET-IT 2016 zástupci české pobočky Microsoftu.

Klepněte pro větší obrázek 
Lukáš Jírový a za ním mapa datacenter Microsoftu

Čeští firemní zákazníci jsou prý poměrně konzervativní a ostražití. Hodně se zajímají o to, kde jsou jejich data uložena a jak jsou zajištěna. Mnozí proto upřednostňují vlastní řešení. „Datová centra Microsoftu jsou jako vojenské základny,“ kontruje René Klčo, který v Microsoftu zastává funkci Cloud business develop manager. Úroveň zabezpečení jak samotného hardwaru datového centra, tak uložených data přístupu k nim je na úrovni, kterou lze lokálně jen těžko napodobit. Data se přitom na servery posílají zašifrované a smluvně je zajištěno, že nepatří Microsoftu.

Aktuálně má Microsoft největší Evropské datacentrum v Irsku a data odtud zrcadlí do druhého evropského datacentra v Amsterodamu. Další obří datacentrum se aktuálně staví v Německu a kromě Evropy se data zrcadlí i na jiné kontinenty.

Do vývoje datových center Microsoft investoval přibližně 20 miliard dolarů. Kromě standardních systémů zabezpečení nabízí i speciality v podobě systému, která na základě strojového učení hledá nestandardní chování na serverech a odhaluje tak například nové způsoby útoků.

Cloudové služby samozřejmě nabízí mnoho jiných hráčů na trhu a chlubí se podobným zabezpečením. U Microsoftu je ale zajímavé sledovat, jak firma prochází přerodem z klasického prodeje licenčního softwaru. Hodně se přitom opírá o platformu Azure, dítko současného šéfa Satya Nadelly. „Tohle bude do pěti let nejziskovější část Microsoftu“ předpověděl Lukáš Jírový z Microsoftu.

Diskuze (6) Další článek: Windows bude na BSOD zobrazovat i QR kód. Ulehčí hledání chyby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,