V Česku odstartují startupové akcelerátory pro technologické projekty

Během několika následujících týdnů v Česku odstartují dva projekty, které nabídnou prostor začínajícím startupům. StartupYard a Startup Weekend se svojí koncepcí liší, oba si nicméně kladou za cíl ukázat mladým podnikavcům a kreativcům, jaké to je budovat technologickou společnost, jak uspět na globálním i lokálním trhu a zprostředkují jim kontakty na investory a obchodní partnery. Ve hře jsou i finanční dotace.

Akcelerátor StartupYard v Česku proběhne už podruhé, ovšem nyní pod novým majitelem a vedením. Lukáše Hudečka z TechHubu v čele vystřídal zakladatel centra TechSquare Nikola Rafaj, který chce nadějným projektům nabídnout hned několik lákadel. StartupYard spolupracuje s několika podnikateli, investory a mentory, které mohou začínajícím projektům nabídnout rady. Nechybí mezi nimi například Pavel Zima ze Seznamu, Ondřej Bartoš z Credo Ventures, Robin Raszka z Piictu, Hubert Palan z GoodData nebo spoluzakladatel Atlas.cz Michal Bláha.

S kůží na trh

Do StartupYardu se mohou přihlásit všichni zájemci s nápadem na projekt, vybráno jich ale bude pouze 5 až 8 nejlepších. Vybrané týmy získají vstupní investici až 10 tisíc dolarů výměnou za 10procentní podíl ve firmě a všichni se společně podívají do Spojených států a několika evropských měst. Akcelerátor nabídne šestiměsíční program – 3 měsíce každodenního mentorského programu a další 3 měsíce bezplatných kancelářských prostor v rámci TechSquare.

Prvním ročníkem StartupYardu prošlo několik zajímavých projektů. Jeden z nejvíce oceňovaných, sociální síť AskYou, byl minulý týden spuštěn v ostrém provozu. „Hledáme technologické firmy, které jsou v úplných začátcích – nově založené nebo i týmy, které mají teprve nápad v hlavě,“ říká ředitel StartupYardu Nikola Rafaj. „Spolu s firmami z ročníku 2011 jsme se naučili, že nápadů má každý spoustu, ale úspěch akcelerátoru je postaven především na tvrdé práci a neustálém zapálení každého týmu,“ doplňuje. Do StartupYardu je možné přihlásit se do 15. března a program startuje počátkem května.

Víkend plný startupování

Mezi 20. a 22. dubnem odstartuje také první tuzemský ročník mezinárodní akce Startup Weekend, která zároveň otevře nové prostory TechHubu. Koncepce Startup Weekend se osvědčila už na více než 300 akcích v 35 zemích celého světa. Na začátku dostane každý možnost prezentovat svůj projekt nebo nápad. Ty nejlepší budou vybrány do dalšího kola, vytvoří se kolem nich pracovní tým, jenž bude muset během 54 hodin vymyslet obchodní plán, začne s vývojem produktu a zjistí možnosti na trhu. Veškeré snažení na konci hektického víkendu zhodnotí porota zkušených mentorů. Kromě některých jmen, která figurují také ve StartupYardu, se představí také hosté a podnikatelé ze zahraničí.

Nejlepší projekty to mohou dotáhnout až k investici. Ostatní se mohou něco nového naučit a zjistit, jaké je to podnikat v technologické branži. Startup Weekend bude zároveň úzce propojený se vznikajícím TechHubem. Ten plánuje startupům kromě kancelářských prostor a zázemí nabídnout také systém finančních dotací a půjček. „Na jejich specifikaci ještě pracujeme, ale už teď můžeme slíbit, že se bude jednat o nabídku, která nejde odmítnout,“ říká zakladatel TechHubu a organizátor Startup Weekend Prague Lukáš Hudeček.

Váš názor Další článek: Microsoft najal právníka FTC. Pomůže mu v boji s Googlem?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,