V Praze se rozjelo IT centrum za 1,5 miliardy, zaměstná 500 lidí

Zhruba po roce od původního oznámení se v Praze plně rozjíždí globální centrum farmaceutického obra MSD (Merck Sharp & Dohme) zaměřené na vývoj a výzkum v informačních technologiích. Americká společnost kótovaná na burze chce do příštího roku do úplného rozvoje pobočky investovat celkových 1,5 miliardy korun a zaměstnat 500 lidí.

Firma v posledním roce rozjela náborovou kampaň a podařilo se jí získat poměrně hodně lidí z jiných zdejších technologických firem a jejich poboček. Projekt, který v oblasti IT v Česku patří mezi jednu z největších investic za poslední léta, byl umístěn do Prahy zejména kvůli zásobě kvalitních lidí.

Klepněte pro větší obrázek
Smíchovská budova Riverview, kde MSD sídlí.

MSD do pražského vývoje nehledá pouze lidi kolem IT, ale také ekonomy, biology a lékaře. Centrum má vedle jiných činností produkovat také studie s globálním dopadem. Aktuální seznam otevřených pozic je na webu. Zahrnuje datové vědce, správce Oracle databází, SQL vývojáře, odborníky na SAP, business intelligence, digitální marketing, Java vývojáře, projektové manažery v IT, technické analytiky a další.

Práce s big data

Výzkum a vývoj v MSD má být různorodý. Společnost má například nasbíráno veliké množství dat z vývoje léků, které ovšem nejsou zcela vytěžena a zpracována. V těchto informacích se tak mají hledat souvislosti, což by mělo přinést další poznatky nejenom k vývoji léků, ale také v poznání nemocí a jejich souvislostí či v přístupu k výrobě a léčbě. Vzniknout mohou třeba odhady, které nemoci v dalších letech budou představovat největší problém.

Vytvářet se mají také mobilní aplikace, pomocí kterých si například pacienti budou moci ve správnou dobu a správném množství dávkovat léky. Pražské centrum má řešit i matematické modelování, což ve výsledku pomáhá v klinických zkouškách a odhadování rizika.

Klepněte pro větší obrázek
Vyvinutý interaktivní nástroj pro spolupráci.

MSD už vytvořilo novou webovou platformu, skrze kterou se v pobočce pracuje a která má sloužit pro spolupráci a sdílení nápadů. Využívá dotykových displejů. V pražském vývoji se obecně používají moderní technologie včetně cloudů a nástrojů pro zpracování big data.

MSD sídlí v nově postavené šestipatrové budově Riverview u Vltavy na Smíchově. Objekt patří společnosti Skanska, od které si MSD pronajímá zhruba 90 procent kapacity. Budova by měla být jednou z prvních vlaštovek, která do bývalé průmyslové zóny v okolí pivovaru přinese revitalizaci. V blízkosti a v bývalé továrně se nachází také technologické centrum Node5.

MSD se na newyorské burze obchoduje pod značkou Merck & Co. Hodnota akcií společnosti za poslední rok vzrostla o více než sedm procent na aktuálních 60 dolarů. Hodnota firmy přesahuje 170 miliard dolarů.

Diskuze (5) Další článek: Zítra vypukne v Brně tradiční barcamp

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,