Velký přehled brýlí pro virtuální a rozšířenou realitu

Výrobců brýlí pro rozšířenou a virtuální realitu je už obrovské množství. Připravili jsme pro vás největší přehled všech modelů, které jsou na trhu nebo ve vývoji.

Virtuální i rozšířená realita mají podle všeho budoucnost, která možná zcela změní náš přístup k technologiím, podobně jako mobilní zařízení v podobě chytrých telefonů a tabletů. Mezi virtuální a rozšířenou realitou je ale velký rozdíl. Dnes si ukážeme, jaké prostředky si k obojímu můžete dopřát.

Virtuální vs. rozšířená realita

V současné době jsou brýle rozdělené na dvě kategorie. Modely pro virtuální realitu mají neprůhledný displej a kryt, takže jste zcela odříznutí od okolní reality a jste schopni vidět pouze obraz, který je vytvářen na displeji.

U brýlí pro rozšířenou realitu jde v současné verzi o průhledné displeje. Vidíte tak nejen virtuální obraz na displeji, ale také reálné okolí. S tím souvisí možnost jednoduchého zobrazování ve stylu Google Glass nebo zasazování obrazu do trojrozměrné okolní reality.

holo.jpg

Pokud bychom se měli zamyslet nad budoucností, nejspíše se obě kategorie budou postupně přibližovat. Virtuální realita bude více snímat okolí pomocí kamer a přenášet tak obraz do displeje a rozšířená realita bude moci postupně zakrýt i celý viditelný prostor. Bavíme se ale o vzdálené budoucnosti.

Blízký konec monitorů a televizí?

Jednou z hlavních revolucí, které může virtuální a rozšířená realita způsobit, je konec klasických hardwarových obrazovek. Při dostatečně vysokém rozlišení displejů v brýlích, bude možné vytvořit i spoustu virtuálních obrazovek a odpadne tak nutnost kupovat samotný drahý hardware. Samozřejmě bude období, kdy se obě možnosti budou překrývat, ale brýle jsou do budoucna jistě efektivnější, než třeba šestice monitorů na stole, z pohledu ceny, spotřeby a mobility.

To by mohlo znamenat problém nejen pro výrobce monitorů, ale displejů obecně. Jedno zařízení schopné zobrazit obraz přímo před očima může nakonec nahradit i spoustu displejů kolem nás – teoreticky by mohly zmizet nejen monitory, ale i celé počítače, mobilní telefony, tablety a podobně. To je také jeden z důvodů, proč Microsoft nazývá Hololens jako „Next PC“, mohlo by totiž jít o skutečnou revoluci, která mění interakci mezi námi a elektronickými zařízeními.

V počátku tomu tak pochopitelně nebude, protože zařízení jsou velká, těžká a nelze je nosit neustále. Pokud se ale dostatečně zmenší, bude to konec klasického hardwaru, který má na sobě displej. Vše bude řešené virtuálně pomocí univerzálního počítače s vykreslováním obrazu přímo pro oko. A otázka změny velikosti zobrazování obsahu bude jen problém pár kliknutí v softwaru.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,