Víkendový krátký výpadek prý přišel Google na 545 tisíc dolarů

Služby Googlu měly z pátku na sobotu několikaminutový výpadek a internetová komunita se nyní snaží tento propad v provozu všemožně vyjádřit. Výpadek nicméně způsobil menší haló pouze v zámoří, odehrál se totiž před čtvrtou odpolední pacifického času, což odpovídá první hodině ranní našeho času. Spala Evropa a východní okraj Asie se teprve probouzel do víkendového dne.

Snad i proto měl podle některých čísel výpadek velký efekt na tok celého internetu, poněvadž jeho celkový průtok byl nižší – podle některých služeb se datový tok dokonce propadl o 40 %.

VentureBeat se pro změnu pokusil vypočítat, kolik takový maximálně pětiminutový výpadek vlastně stojí. Jelikož prý v danou chvíli nejely téměř žádné webové služby včetně titulní stránky Googlu, firma podle VentureBeatu tratila 545 tisíc dolarů. Tuto částku vypočítala podle délky výpadku a skutečnosti, že firma ohlásila v druhém čtvrtletí příjmy ve výši 14,1 miliard dolarů. Půl milionu dolarů tedy odpovídá v průměru právě pěti minutám.

I toto je ale velmi odvážný výpočet, není totiž vůbec jisté, jestli byl výpadek opravdu globální a je také otázkou, jaké příjmy má zpravidla Google v pátek ve čtyři odpoledne pacifického času, kdy se Američané pomalu vracejí z práce a zbytek internetového světa už spí, nebo se probouzí do sobotního rána.

Diskuze (14) Další článek: Microsoft se loučí se službou Tag pro tvorbu alternativních QR kódů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,