Vyzkoušejte státní vyhledávač Sputnik. Takto se hledá v Moskvě

Ruský státní telekomunikační obr Rostelecom spustil dlouho očekáváný a vládní garniturou posvěcený vyhledávač Sputnik. Sídlí na adrese sputnik.ru (whois), je však určený výhradně obyvatelům Ruska, z české IP adresy se na něj tedy jen tak nedostanete.

K jeho vyzkoušení ale můžete použít některý z mnoha veřejných proxy serverů. Jejich seznam najdete třeba v katalogu Proxynova, kde stačí vybrat ty servery, které jsou umístěné v Rusku. Zvolte si ideálně takový, který byl nedávno zkontrolován (Last Check) a má vysokou rychlost (Proxy Speed).

350983611
Seznam ruských proxy serverů v katalogu Proxynova

Pak už stačí v nastavení OS přesměrovat komunikaci právě přes tento server. Na Windows tak učiníte jednoduše v nástroji Možnosti internetu (vyhledejte jej v nabídce Start, případně v Metru na Windows 8). V dialogu přejděte na kartu Připojení a zcela dole klepněte na Nastavení místní sítě.

369870222 464814826 137744595
Nastavení proxy serveru ve Windows

V novém dialogu už můžete zadat IP adresu a port zvoleného proxy serveru. Zdali vše správně funguje, se můžete přesvědčit třeba otevřením stránky mojeip.cz. Web by vás měl identifikovat jako návštěvníka z Ruska. Pokud bude načítání velmi pomalé, zkuste jiný server.

Nám se osvědčila tato kombinace:

  • IP: 91.209.127.232
  • Port: 80

Pokud bude vše fungovat, měla by se vám už bez problému zobrazit stránka spuntik.ru. V mnohém připomíná americký Bing, Sputnik totiž na pozadí také zobrazuje fotografii nějakého místa, nicméně v tomto případě se pochopitelně jedná pouze o krásy matičky Rusi.

597251398
Sputnik.ru – vaše brána do ruského internetu

Samotné používání Sputniku je také nadmíru zajímavé, našeptávač totiž nabízí různé varianty, které podporují tamní establishment. Ve Sputniku tedy rozhodně nehrozí nápověda našeptávače jako třeba v tuzemském Googlu, který na dotaz „Putin je“ nabídne mimo jiné odpověď „Putin je svině.“

87573264 541867068 82335045
Vyhledávač obrázků má stejné rozhraní jako Google

K hrátkám se Sputnikem však potřebujete znalost azbuky. Anglická verze pochopitelně není součástí balení, dotazy samotné ale můžete psát i latinkou.

Diskuze (23) Další článek: Volby do Evropského parlamentu: internet vám pomůže s rozhodováním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,