Walmart bude přes Uber a Lyft dovážet objednávky ze supermarketů

Rychle rostoucí startupy založené na sdílené jízdě jako Uber, Lyft a další (DiDi, Grab, Ola) sice nyní slouží hlavně pro přepravu lidí, v budoucnu se s nimi ale počítá jako s univerzální logistickou infrastrukturou pro jiné věci. Toho si je vědoma i jedna z největších sítí supermarketů – Walmart, která v USA začíná spolupracovat s Uberem i Lyftem.

Walmart má hlavní zastoupení v USA, kde příjem dosáhl v posledním fiskálním roku 2016 na téměř 300 miliard dolarů, tedy třikrát více, než má Amazon v rámci celého světa i se všemi službami. Walmart ale také působí v celkem 26 zemích po celém světě a zaměstnává přes 800 tisíc lidí mimo USA.

Posledním trendem je rozvoz potravin až přímo ke dveřím zákazníkům a do tohoto segmentu se pustilo nejen spoustu startupů v USA, ale i u nás – iTesco, Rohlík, Koloniál nebo Košík. Walmart proto v USA začal budovat strategické partnerství s nejrozšířenějšími systémy pro sdílenou jízdu – Uber, Lyft a Deliv.

Cíl je jasný – řidič zkrátka danou objednávku z webu Walmartu přiveze až k vám, přičemž zmíněné služby zajišťují pouze logistiku. První nákupy v rámci pilotního provozu už by se měly doručit během následujících dvou týdnů. Zatím půjde jen o testování ve vybraných lokalitách (Phoenix, Denver) přičemž cena za doručení by se měla pohybovat v oblasti sedmi až deseti dolarů.

Walmart ale počítá i s doručováním zdarma při registraci za 49 dolarů. Podobně to nabízí například Amazon Prime, ale třeba i Rohlik.cz. Pokud vše půjde bez větších problémů, Walmart počítá s rychlou expanzí na další trhy.

Vzhledem k takovým partnerstvím je pochopitelně otázkou, co to znamená pro stávající sítě supermarketů, které například nejsou tak velké a nemají šanci si zařídit vlastní kvalitní logistiku. Podobného partnerství bychom se totiž mohli do budoucna dočkat i u nás.

Diskuze (2) Další článek: Internet se baví videem spáče v autonomním voze Tesla. Pokutu by dostal v každém případě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,