Z obrázků na písmenka přes web: ABBY FineReader Online

Občas je potřeba převést fotku nebo sken dokumentu do editovatelné podoby. Zkusit můžete nový ABBYY FineRader online - stejně dobrý jako na desktopu, ale dostupnější.

Čas od času se hodí převést nějaký dokument z analogové formy na digitální, nebo z PDF či obrázku udělat editovatelný text. Mluvíme tu o tzv. OCR, neboli optickém rozpoznávání znaků. Lídrem v tomto oboru je ABBYY, jehož OCR řešení si můžete koupit samostatně v podobě programu FineReader, ale najdete ho také integrované v mnohých multifunkčních kopírkách, nebo přibalené ke skenerům. My dnes vyzkoušíme inovovaný ABBYY FineReader Online, webovou službu pro OCR, kterou můžete využívat i zdarma.

ABBYY FineReader Online je typický webový konvertor – uploadujete soubory a za pár okamžiků je máte zpět v editovatelném formátu. Od srpna běží ve verzi 4.0 a nabízí nové možnosti předplatného. Ty jsou docela zajímavé a především lze při občasném použití využívat službu zdarma. To když si vystačíte s převodem maximálně pěti stránek do měsíce. Na začátek ještě dostanete 10 stránek na vyzkoušení zdarma.

Z obrázku rovnou na Dropbox ve formátu DOCX

Samotné prostředí služby je v angličtině, nicméně prostředí je natolik triviální, že zde překladu snad ani není potřeba. Hlavní je, že je čeština mezi 42 podporovanými jazyky pro rozpoznávání textů. Po prvotní registraci se hned můžete pustit do převádění.

148667037 930150849 
Registraci je možné urychlit skrze účet na Facebooku, Googlu či u Microsoftu • tři kroky: soubory k převodu, nastavení jazyka a zvolení výstupu

Samotný převod se sestává ze tří kroků. V prvním nahrajete soubory, přičemž můžete rovnou více najednou. Kredit se počítá na stránky, u vícestránkových PDF můžete zvolit, jaké se mají převést, pokud nechcete všechny. Obrázky různorodých formátů jsou brány vždy jako jedna stránka. Nahrávat lze v PDF nebo různorodých obrázkových formátech, jen musí být soubor menší než 100 MB.

Ve druhém kroku nastavíte jazyk dokumentu, podle toho bude systém rozpoznávat jednotlivé znaky a slova. Lze přitom nastavit až tři jazyky zároveň, pokud se jedná o dokument, kde lze narazit na více jazyků. 

313307299 234856633  159044930 
Soubory nahrány • už se to převádí • a hotovo

Nakonec se nastavuje požadovaný výstupní formát. Na výběr jsou textové DOCX, RTF, TXT či ODT, zvolit můžete i převod do tabulky formátu XLSX, nebo do prezentace PPTX. Lze převádět také do knižních formátů FB2 a EPUB, nebo i naopak do PDF. 

Výsledky vám zůstanou 14 dní ležet v cloudu u ABBYY, ale příjemnou možností je provázání exportů na Dropbox, Google Drive nebo OneDrive. To už pak stahování nemusíte řešit, soubory se vám za pár okamžiků hned objeví v počítači. 

 947929071 166004961 
Výstupy vám mohou přicházet skrze cloudová úložiště rovnou na disk • soubory jsou každopádně 14 dní uchovávány i v cloudu ABBYY

Texty i tabulky

Na deseti bezplatných koucích jsem službu vyzkoušel. FineReader překvapoval svými schopnostmi už před několika lety, nečekal jsem tedy žádné zádrhele v podobě převodu klasických dokumentů, jako jsou smlouvy. A bežné texty. A nemýlil jsem se. Stránku ze smlouvy oskenovanou do formátu PDF převedla online služba ABBY příkladně, včetně odsazení odstavců. Stejně tak si poradila s prostým dvoustránkovým textovým dokumentem, rovněž oskenovaným z papíru do formátu PDF, přestože byla písmena značně drobnější.

804237526 
Až na drobnou chybu v podobě odkočení označení odstavců E1, E2 a F1 je převod v pořádku
540007550 
Převod prostého textu je bez zaváhání. ABBYY dodržuje i formátování.

Běžné dokumenty s texty nedělají ABBYY problém, zkusil jsem tedy težší věci. A zádrhel překvapivě přišel u jednoduchého formuláře s písmem různých barev a strukturovaným textem. Ten se po stránce trochu rozházel. Pochvalou budiž alespoň to, že podpisy byly příkladně převedeny do formy vloženého obrázku.

853155086 
V tomto případě se převod nepovedl. Jednotlivá slova jsou sice rozeznána, ale strukturu dokumentu se nepodařilo zachovat. 

Dalším testem se stal náš časopis Computer. Stránky plné obrázků a jiných nestandardních prvků by mohly dát OCR softwaru zabrat. Kupodivu to ale nedopadlo nijak špatně. Základ, tedy text článku, byl převeden příkladně, a to do sloupcové sazby dle originálu. 

205041634 
Stránka z Computeru: vypadlo nám kus nadpisu, ale jinak velmi dobrý výsledek

Jednu stránku z časopisu jsem rovněž vyzkoušel vyfotit mobilem. To je dnes každému nejpřístupnější a nejpohotovější skener. Poradí si ABBYY s horšími obrazovými podklady? Očividně bez problémů:

199846811 
Test s podkladem vyfoceným mobilem

S textovými dokumenty to nakonec dopadlo velmi dobře. Zkusil jsem tedy tabulky. Nějakou typickou s příkladně ohraničenými buňkami na černobílém papíře jsem rychle k dispozici neměl, tak jsem se rovnou vrhl na těžší úkoly.

725906380 
Tabulka z Computeru se v Excelu rozpadla na dvě části, barvy ABBYY ignoruje, a v druhé části nastavilo nesmyslné velikosti textů v jednotlivých buňkách. Ale obsah tabulky je převeden kupodivu přesně, stačila by rychlá korekce a dostali bychom originál. 
572305001 
A jedno překvapení: stejná tabulka s celou stránkou převedena do DOCX - dopadlo to ještě lépe a tabulku pak můžete z dokumentu vykopírovat do Excelu téměř v originální podobě.

Není to levné, ale přes web výhodnější a v malém i zdarma

Oficiálně se desktopový software ABBYY FineReader v poslední verzi 12 prodává přibližně za tři a půl tisíce korun. Když si vystačíte s rozeznáváním do 200 stran měsíčně, můžete využívat předplatné za 5 dolarů (4 eura), což vám vydrží na necelé tři roky. Přitom máte vždy nejaktuálnější verzi rozpoznávacích algoritmů, a když zrovna nepotřebujete, předplatné si na měsíc třeba nezaplatíte. Online řešení se v takovém případě bezesporu vyplatí.  Při předplatném na rok dopředu se dá ještě 15% ušetřit. 

399466186 
Dražší předplatné mohou být zajímavé pro firmy, kde by bylo zapotřebí více licencí softwaru FineReader. 

Pro běžné domácí uživatele je ale nejvítanější možnost převodu pěti stránek měsíčně zdarma. Vzpomeňte si na to, až budete potřebovat převést nějaký text do editovatelné podoby.

Web: Finereaderonline.com 

Diskuze (11) Další článek: Sharp začne dodávat 1palcový senzor pro video s rozlišením 4K a 60 fps

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,