Zavezu.cz: Nový český startup chce být spolujízdou pro věci

V posledních letech se na scéně objevil celý zástup služeb postavených na modelu, pro který se vžila hromada pojmenování od sharing economy po P2P byznys. Hlavní myšlenkou je výdělek skrze sdílení: sdílení svého bytu, sdílení svého auta, sdílení svých vědomostí – prostě všeho, co jen sdílet lze.

A tak se už i jasně profilovala nová generace firem, jejímiž symboly na globální scéně jsou především Uber a Airbnb.

Stejný model se už roky snaží prosadit i v Česku. Začalo to drobnými pokusy třeba se spolujízdou, kdy se skrze web a mobilní aplikaci cestující domluvili s řidičem, kterému tak zaplatili benzín, a jedním z posledních českých počinů je služba Zavezu.cz, která v těchto dnech spouští ostrý provoz.

Zavezu.cz přenáší na komunitní byznys tradiční logistiku. Chcete rychlé dovézt přes celou Prahu zapomenuté klíče? Buď sami sednete na metro, do auta, anebo zavoláte třeba messengera. Nyní se o tuto poptávku bude chtít poprat i Zavezu.cz, s jehož pomocí můžete zadat poptávku na převoz zboží z bodu A do bodu B, a pokud bude dostatečně atraktivní, někdo se nabídne, že vám tu bábovku nebo třeba novou pračku teda zaveze.

Klepněte pro větší obrázek
Služba pracuje pouze s ověřenými registrovanými převozníky a zásilky jsou pojištěné u Generali

Projekt Zavezu.cz sám sebe označuje jako spolujízdu pro věci a mohl by být za určitých okolností určitou win-win strategií pro všechny zúčastněné. Představte si třeba situaci, kdy jedete druhý den z Brna do Prahy. Skrze některou ze služeb pro organizování spolujízdy naberete posádku, která vám zaplatí palivo, ale protože máte ještě místo v kufru, podíváte se, jestli někdo nepoptává i doručení drobného zboží.

Jestli to bude opravdu fungovat, ukáže až čas, služba Zavezu.cz už ale zaujala třeba Seznam, jeho Sbazar a některé další hráče, se kterými bude spolupracovat.

Diskuze (5) Další článek: Startup HealthTap spustil umělou inteligenci, která vyhodnotí, jakou nemoc máte a zda potřebujete pomoc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,