Zemřel Alvin Toffler, futurolog, který změnil pohled lidí na technologie

Ve věku 87 let zemřel Alvin Toffler, známý spisovatel a futurolog. Proslavil se zejména svými pracemi na téma digitální revoluce a zpopularizoval termín informační zahlcení. Podle mluvčí jeho konzultační společnosti zemřel ve spánku ve svém domově v Los Angeles.

659650570
Zemřel Alvin Toffler

Toffler je spoluautorem mnoha knih. Několik z nich napsal společně se svojí manželkou Heidi. Spolu v 70. letech napsali například knihu Šok z budoucnosti, která se stala celosvětovým bestsellerem. Tofflerovi se v ní snaží lidi připravit na změny, které přicházejí s rozvojem společnosti. Kniha ovlivnila řadu sci-fi děl, inspirovala muzikanty a nechala vzniknout dokumentu, který namluvil Orson Welles, autor Války světů.

Toffler patří mezi první lidi, kteří začali používat termín „information overload“, tedy informační přehlcení. Zabýval se také teorií technologické singularity, která ve futurologii a kybernetice označuje zlomový bod technologického výzkumu.

V roce 2002 konzultační společnost Accenture Tofflera zařadila na 8. místo seznamu 50. nejvlivnějších podnikatelských intelektuálů a roce 2006 jej čínský list People’s Daily označil jako jednoho z 50 lidí, kteří nejvíce ovlivnili tuto zemi. A to i přesto, že komunistická strana jeho dílo cenzurovala.

Diskuze (8) Další článek: Výrobce disků Seagate propustí 1 600 lidí, může za to klesající zájem o klasické počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,