10 Gb/s v každém mobilu? Huawei s tím do budoucna počítá

  • Huawei počítá u příští generace mobilních sítí s velmi vysokými rychlostmi
  • Vývoji je nutné přizpůsobit jak koncové technologie, tak i servery a propojení optikou
  • Jak budeme takové rychlosti v budoucnu využívat?

Novým heslem společnosti Huawei je „Stavět lépe propojený svět“, což vzhledem k hlavnímu zaměření firmy dává smysl. Huawei se totiž zabývá vývojem a výstavbu komunikačních sítí – jak pevných, tak i bezdrátových.

Poskytuje ale i infrastrukturu v rámci datacenter a cloudových řešení, stejně tak koncové produkty, mezi kterými jsou asi nejznámější hlavně smartphony či modemy. V rámci prezentace nových technologií se snaží nové produkty a služby ukazovat během každoroční „road show“ ve speciálním kamionu, který zavítal i do Prahy.

Klepněte pro větší obrázek 
Prezentační kamion Huawei

Česko patří dle Huawei mezi „early adopters“, nasazujeme zde moderní technologie poměrně brzo oproti jiným zemím a proto je pro Huawei zajímavé.

Základem je rychlé propojení infrastruktury

Pokud jde o budoucnost a propojení všeho, s čímž souvisí i internet věcí, tím nejdůležitějším základem jsou výkonné servery a rychlé spojení mezi nimi. Na této vrstvě se zatím příliš nepočítá s bezdrátovým propojením, protože rychlosti, které budou potřeba, lze řešit pouze pomocí optického spojení.

I když dochází k neustálému pokládání nových optických kabelů a dokonce se v některých oblastech objevují i trendy, kdy optický kabel vede ke každému domu zvlášť, hlavní použití zůstává v propojení serverů a datacenter s většími celky a uzly. V mnoha oblastech je sice komplikované pokládat nové optické kabely, ale naštěstí vědci a inženýři vyvíjí stále nové technologie, které umožní přes jeden a ten samý optický kabel dostat stále větší množství dat.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka serverů od Huawei

Měnit se tak musí jen koncové body, které přijímají a vysílají fotony skrze optický kabel. Podobný trend lze vidět u klasických měděných kabelů, i když v mnohem menších propustnostech a s mnoha omezeními a problémy. Je jasné, že optické spojení je budoucnost a i optické kabely postupně degradují, ale rozhodně ani ty současné nejsou omezující pro ještě řádově vyšší rychlosti.

Zatímco dnes jsou v oblasti menších datacenter celkové rychlosti v řádu stovek gigabitů za sekundu, nutnost zvyšovat propustnost až ke koncovému zařízení a uživateli znamená, že se tato laťka brzy přehoupne na terabity za sekundu a posléze exabity za sekundu u těch největších. A co se v takovém případě čeká u koncových uživatelů?

10 Gb/s v mobilním telefonu a pro každého

Mobilní zařízení zažívají neuvěřitelný rozmach a s nimi i požadavky na propustnost mobilních sítí a rychlosti, které může každý klient využít. S další generací mobilních sítí (5G) Huawei počítá s tím, že v budoucnu bude moci kompatibilní mobilní zařízení využívat i rychlosti 10 Gb/s.

V současnosti se nám taková rychlost a obzvlášť v mobilním zařízení může zdát jako extrémní, ale to by se nám stejně zdály současné rychlosti a odezvy technologie 4G, pokud bychom o nich v podobném smyslu uvažovali před lety.

S pátou generací se počítá také s odezvou v oblasti jedné milisekundy, což opět posune možnosti, které lze s mobilním zařízením dělat. Týká se to především věcí, které jsou na nízké odezvě závislé a mohou ji využít pro lepší zážitek.

S takovou rychlostí souvisí i zmíněné zázemí v podobě infrastruktury, která je složená z datacenter, jednotlivých serverů a optických spojení. Jak se vyjádřil ředitel Huawei pro Českou republiku – Radoslaw Kedzia, Huawei se proto snaží rozvíjet produkty a služby ve všech těchto oblastech.

Jako srovnání uvedl stavbu obří dálnice, na které nejezdí skoro žádná auta. Je zbytečné škálovat hlavní spoje, když ještě nejsou k dispozici zařízení, která by takové kapacity využila. Všechny části se tak vyvíjí postupně krok za krokem a například s technologií 5G se počítá až v roce 2020, protože stále ještě ani není finalizovaná.

 

„Pokud jde o infrastrukturu, nikdo nebude stavět dálnice, pokud nejsou auta, která by po ní jezdila. Postupuje se tak krok za krokem.“ Radoslaw Kedzia, ředitel Huawei pro ČR

 

Nejedná se ale o příliš vzdálenou budoucnost a těch pár let uteče velmi rychle. Otázka tak zní, co vlastně budeme s takovými rychlostmi dělat a k čemu je potřebujeme?

Exponenciální růst informací

Větší rychlosti v rámci všech částí infrastruktury mají jediný důvod – přenášíme stále více dat, respektive informací. Jedničky a nuly proudí všemi směry, ale kvůli čemu?

Asi nejsnazší na představu je rozmach videa, u kterého se stále zvyšuje rozlišení a tím pádem i velikost. Huawei prezentovala 4K video přes IPTV, ale začíná se pomalu rozšiřovat 360stupňové video a do budoucna se chystá 8K se 120 snímky za sekundu. Podle prvních prototypů to vyžaduje i s moderními kompresními kodeky rychlost kolem 100 Mb/s u koncového uživatele. To už je v mnohých domácnostech dostupné za pár stokorun měsíčně i v našich končinách.

Co tedy s teoretickými 10 Gb/s a milisekundovou odezvou (reálně spíše 1 Gb/s a 10 ms) na jednoho uživatele? Virtuální a rozšířená realita. Obě technologie totiž vyžadují řádově větší množství dat, než jen dvourozměrné video byť ve vysokém rozlišení. Je to podobný rozdíl, jako mezi hudbou a videem. Množství dat, která je nutné přenášet, je výrazně vyšší.

Virtuální i rozšířená realita je navíc silně závislá i na odezvě a bez příští generace mobilních sítí to zkrátka nepůjde zrealizovat. Představy chytrých čoček nebo brýlí? Ani jedno nebude mít masivní úspěch bez kvalitního zážitku.

Pro obecná data se ještě více může použít cloud, který poskytuje efektivnější využití zdrojů v mnoha oblastech. Streamování her dnes teprve začíná a ještě není dokonalé ani moc využívané. Podobně tomu bylo ale i u jiných druhů obsahu – hudby nebo filmů a seriálů. Ve vše  těchto částech už začíná streamování pomalu získávat tržní podíl. S tím souvisí i trend pronájmu a odklon od vlastnictví, ale to už bychom se dostaly do jiných debat.

Internet věcí a miliardy spojení

Rychlost není jediným parametrem, který je u budoucí mobilní sítě důležitý. Podobně je na tom i počet spojení, který dokáže udržet. S internetem věcí, kdy budou senzory všude a ve všem, je nutné zajistit i přímé spojení do internet, který sice u mnoha senzorů nebude vyžadovat velkou rychlost, ale na druhou stranu bude takových senzorů obrovské množství.

Pro určité druhy zřízení se bude používat i speciální mobilní síť, v našich končinách jde například o Sigfox nebo Lora, ale ty jsou omezené velmi malým přenosovým pásmem a tím i možnostmi přenosu dat. Souvisí to hlavně s tím, že taková zařízení musí hlavně velmi dlouho vydržet pouze s jednou baterií a bez napájení, třeba i několik let.

Oddělenou částí internetu věcí jsou ale náročnější objekty, které budou vyžadovat rychlé spojení přes klasickou mobilní síť typu 5G. Může jít o chytré elektromobily, různé roboty a další objekty, které budou ve velkém využívat data a výpočetní výkon z cloudu, což znamená i přenos velkého množství dat.

Klepněte pro větší obrázek
Výběr IoT zařízení, která lze ovládat z mobilní aplikace 

A za deset let si budou teenageři říkat, jak jsme vlastně mohli v minulosti s těmi pár megabity za sekundu přežít a cokoliv udělat. Asi jako dnes při pohledu na vytáčené připojení.

Diskuze (10) Další článek: První benchmarky ukázaly výkon GTX 1080. Hravě překoná dražší Titan X a Fury X

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,