10 skrytých sémantických specialit v Googlu

Každý surfař ví, že Google po zadání „program kin“ zobrazí, co se zrovna blízko vás hraje. Jenže tím to nekončí, zvláště anglická verze skrývá hromadu praktických widgetů.

Když se řekne Google, každý si vybaví jedno textové pole – stále častěji přímo adresní řádek prohlížeče, našeptávač a jednoduchý seznam výsledků. Tím pro většinu z nás práce s Googlem končí, přestože toho vyhledávač umí mnohem více.

Jistě, už i v Česku jsme si zvykli, že když napíšeme do Googlu třeba restaurace, vypíše se nám seznam podniků v okolí, víme, že stejně tak umí vyhledávat Google programy kin a už i k nám dorazily některé prvky sémantického vyhledávače (Knowledge Graph), takže když se pokusíte vyhledat třeba slovo rtuť, vypíše se v postranním panelu hromada informací o tomto chemickém prvku. Pro Google to prostě nejsou jen čtyři písmena, ale slovo, jehož význam dobře zná.

119074616
Program okolních kin v Googlu

Pak je tu ale i hromada dalších integrovaných pomocníků, o kterých Češi moc nevědí, povětšinou totiž nejsou k dispozici v české lokalizaci vyhledávače.

Odhalíte je jen tehdy, když si nastavíte jazyk prostředí na angličtinu, anebo navštívíte adresu google.cz?hl=en, která vás dočasně přepne do anglofonní podoby Googlu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,