12 českých nádraží nově podporuje 802.11u. Naštěstí i to podivné v Brně

Pokud letos přijede americký nebo třeba německý turista vlakem do Brna, vystoupí doprostřed rozpadajících se brownfieldů na tamní Dolní nádraží, které dočasně nahradilo původní hlavní železniční hub.

ČD-Telematika se našemu hypotetickému turistovi nyní pokusí zmírnit případný kulturní šok, jako provozovatel sítě FREE WIFI na 12 velkých nádražích v Česku totiž oznámila, že ve spolupráci s celosvětovou sítí Fon začala podporovat technologii 802.11u, respektive Wi-Fi Certified Passpoint, jak zní její marketingové označení; případně Hotspot 2.0, aby to bylo ještě krapet složitější.

Klepněte pro větší obrázek
Wi-Fi Passpoint/Hotspot 2.0 vás má v zahraničí automaticky připojit k partnerské bezdrátové síti. Nyní technologii podporuje i nádražní Wi-Fi v několika českých městech.

Co tato technologie umožňuje? Pokud ji podporuje mobilní operátor a spolupracuje skrze globální Wi-Fi operátory typu Fon s lokální infrastrukturou (ČD Telematika), no a pokud ji podporuje i koncové zařízení (Android 6+, iOS, Windows 10), zařízení s povoleným roamingem se v dosahu takové upravené sítě automaticky přihlásí k partnerské Wi-Fi, aniž by musel turista hledat v seznamu třeba název bezplatné WI-Fi na letišti nebo právě na nádraží.

Ostatně, Hotspot 2.0 byl navržen právě pro snadné přihlašování na letištích a s jeho podporou se počítá i v rámci programu Evropské unie WIFI4EU, který financuje výstavbu bezdrátových veřejných sítí v menších obcích.

Bohužel, ani po letech není Hotspot 2.0 celosvětovou samozřejmostí, a tak si podpora ze strany 12 českých železničních hubů zaslouží zmínku.

Diskuze (8) Další článek: Výrobci domácích dronů dostali za úkol vyrobit špeha pro americkou armádu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,