5 věcí, které jste o své tiskárně nevěděli, ale dost vás překvapí

  • Víte třeba, proč mají tiskárny na zapínacím tlačítku nejčastěji kosočtverec s čárkou?
  • Nebo co může mít tiskárna společného s rychlovarnou konvicí?

Tiskárna patří vedle polohovacích periferií k nejtradičnějšímu příslušenství počítače. Ačkoliv možná jejich obliba v posledních letech klesla a jsou považovány za nejnudnější součást pracovního stolu, jistě jsou nedílnou součástí nejedné domácnosti či menší kanceláře. A navzdory své nezajímavosti vás možná některá fakta týkající se tiskáren překvapí.

Pokud vás neberou tiskárny, co takhle klávesnice:

Geometrické obrazce

Nejoblíbenějším geometrickým obrazcem českých školáků je bezesporu kosočtverec doplněný krátkou svislicí. Kromě toho, že jej najdeme na školních lavicích nebo dílech F.R. Čecha, jsou jimi vybavena také tlačítka na některých kusech elektroniky. Těmi jsou nejčastěji právě tiskárny, ale také myčky nebo mikrovlnky. Proč zrovna tento symbol?

samsung-sl-m2070-image3-big_ies1542714.jpg
Typický symbol pro start tisku či kopírování

Vysvětlení je poměrně jednoduché – jde o piktogram s názvem Start of Action (IEC 60204-1) a není tedy divu, že jím většinou zahajujeme tisk či kopírování. O tuto symboliku se stará Mezinárodní elektrotechnická komise se sídlem ve Švýcarsku, jejíž úředníci zavedli tento symbol v roce 1973. O jeho oblibě mezi českým žactvem očividně neměli potuchy a ti se tak nadále mohou bavit nejen u školních tiskáren.

Konkrétní tvar vznikl podobně jako tradiční symbol pro on/off, tedy spojení číslovek 0 a 1.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,