6 nejlepších online úložišť

Jaký webový úložný disk je ten nejlepší? Je to dlouho známý Dropbox, SkyDrive, Google Drive, nebo nějaký úplně jiný? Nejen diskutující na fóru, ale vy všichni o tom rozhodněte!

Zeptali jsme se na názor našich čtenářů na diskuzním fóru Živě.cz, který webový úložný disk je podle nich ten nejlepší pro zálohování potřebných dat, uchovávání citlivých informací, popř. jejich synchronizaci atd. Jedna věc jsou nabízené parametry jednotlivých služeb, druhá pak skutečná práce s nimi, praxe a uživatelské zkušenosti.

Proto jsme dali nemalý prostor argumentům a doporučení diskutujícím, kteří pomohli navrhnout tipy na ty nejlepší služby. Ty vám níže nabízíme k vyzkoušení a o jejich kvalitě můžete hlasovat v přiložené anketě a vybrat tím ten nejlepší online webový disk.

Dropbox

Dlouhou dobu dominantní služba, která sice v základu nenabízí příliš velký diskový prostor, ovšem po troše práce (ne nezbytně peněz) můžete pomocí zvaní nových přátel či testování betaverzí softwarového klienta pro přístup k úložišti získat i několikanásobek původní kapacity. Výhodou Dropboxu je také selektivní synchronizace vybraných dat.

dropbox.png

Velká řada čtenářů doporučuje Dropbox právě pro synchronizaci spíš, než pro zálohování většího objemu dat, protože zde jsou nemalá kapacitní omezení. Takto to vidí diskutující s přezdívkou elipsoid. Tomulinek zase považuje Dropbox za nejlepší cloudové řešení z pohledu jednoduchosti, což dokazuje např. automatickou zálohou fotek z telefonu.

SkyDrive

SkyDrive se stává stále důležitější službou od Microsoftu, s níž se počítá pro plné integrování do nových Windows a Office. Hlavní předností služby je základní prostor, který dlouhodobější uživatelé mají bezplatně na 25 GB. Za příplatek se pak dostanete k velice zajímavým kapacitám. Ovládání je snadné, služba je spolehlivá a s Microsoftem za zády má SkyDrive ještě zajímavou budoucnost.

skydrive.png

Právě to je hlavním důvodem, proč čtenář s přezdívkou zabijak008, který používá SkyDrive i DropBox, nejspíš zůstane pouze u prvně jmenovaného.Často zmiňovanou nevýhodou služby je absence selektivní synchronizace. Můžete synchronizovat buď vše, nebo raději nic. Velkým podporovatelem služby je D3VL3R, který jej doporučuje zejména na zálohu fotek. Zmiňuje také jednoduché sdílení.

Google Drive

Aby náhodou Google nezaostal za svou velkou konkurencí v podobě Microsoftu, musí i on nabízet své webové úložiště. Nedisponuje ale zrovna velkou základní kapacitou a příplatek za větší není úplně malý. Hlavním argumentem pro nemalou část jeho uživatelů je, že se jedná o produkt Googlu, který mohou využívat spolu s celou další řadou zajímavých služeb.

google-drive.png

To je třeba pozice diskutujícího PalmTungstena, který používá Google Drive hlavně pro tvorbu dokumentů pomocí Google Docs, jejich ukládání na server a sdílení s ostatními uživateli. BigT ale zase nevěří Google Drive pro použití citlivějších či firemních dokumentů, protože Google má v podmínkách využití služby, že může uložené soubory používat. Strekill na to reaguje s tím, že u jeho učebních materiály a fotek mu to ale nevadí.

SugarSync

Historicky jeden z hlavních konkurentů Dropboxů svými zálohovacími i synchronizačními schopnostmi, přičemž právě ty má rozvinutější než Dropbox. Podpora jak webového přístupu, tak přístupu z přenosných zařízení je samozřejmostí, stejně jako základní prostor zdarma, který je možné za příplatek zvětšit.

sugar.png

Jeho podporovatel pgotze vyzdvihuje možnost synchronizovat různé složky i pouhé odkládání dat do cloudu, sdílení adresářů mezi více uživateli a dobrou podporu mobilních klientů.

CrashPlan

Služba orientovaná výhradně na zálohování dat, která umožňuje přesouvání dat jak mezi jednotlivými počítači, tak na webové úložiště. Nabízí několik různých verzí, jejichž cena se odvíjí od funkčnosti a velikosti poskytnutého prostoru. Bigboban na fóru zmiňuje, že za 5 dolarů měsíčně je zde nelimitován objemem přenesených dat a je rovněž spokojen se softwarovým klientem.

crashplan.jpg

Vit.spinka si na CrashPlanu chválí, že má neomezenou historii a umí zálohovat data po celém disku, nikoli pouze z jednoho adresáře. Uživatel asasek zase chválí softwarového klienta služby, který je podle něj jednoduchý, srozumitelný, přehledný a přitom bohatý na funkce.

Wuala

Zabezpečené cloudové úložiště, tak by se dala krátce nazvat služba Wuala, která slouží k zálohování, synchronizaci a sdílení dat. Veškerá komunikace přitom probíhá šifrovaně, data jsou uložená v různých kouscích na různých místech, takže nejenže máte jistotu, že o ně nějakou nehodou nepřijdete, ale také nedojde k jejich zneužití.

wuala.png

Wuala také nabízí sofistikovaného softwarového klienta (který je dostupný pro mnoho různých operačních systémů) a samozřejmě také mobilní aplikace. Do začátku dostanete 5 GB prostor zdarma, za větší kapacitu si už musíte připlatit. V diskuzi si jej pochvaloval Ares952.

Diskuze (88) Další článek: Týden Živě 188: Outlook, slídilská reklama a MSN v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,