Acer chce najít spásu v cloudu

Prodeje počítačů Aceru se propadají a vyhlídky vzhledem k vývoji trhu nejsou nejlepší. Nový šéf firmy chce rozjet nové oblasti byznysu, mimo jiné cloud.

Upadající Acer hledá nové cesty, jak se vrátit k růstu a zároveň se natrvalo dostat z červených čísel. Firmu postihla nepřipravenost na nástup chytrých telefonů a tabletů a propadající se trh s osobními počítači a v třech kvartálech po sobě se propadla do ztráty. Spásou má být mimo jiné cloud.

Čísla pro tchajwanského výrobce nemluví příliš dobře. Společnosti se sice po třech nedobrých čtvrtletích podařilo opět dostat do zisku, ten ovšem činil pouhých 33 tisíc dolarů. Neslavné jsou i okolnosti kolem, celkové tržby se totiž meziročně propadly o 16,6 procenta a černých čísel tak bylo dosaženo především propouštěním a velkými úsporami.

Čísla se navíc zmátořila i díky tomu, že se prodej počítačů trochu umoudřil. Trh už letos nepadá o více než 10 procent jako ten předešlý rok, ale zhruba o šest procent. Celá oblast je nyní ve fázi, kdy skončila podpora pro Windows XP a zákazníci nakupují nové přístroje. Odhady do budoucna každopádně mluví o tom, že meziroční propady prodejů počítačů budou pokračovat.

Padající prodeje počítačů

Konkrétně pro Acer má tento vývoj i ten efekt, že mu meziročně spadl počet prodaných strojů o zhruba 20 procent. Společnost se proto chce více zaměřovat na mobilní zařízení a zároveň nastupuje do oblasti internetu věcí a představila třeba náramek Liquid Lepa. Firma musí zásadně diverzifikovat a postavit byznys i na jiných nohou. Acer minulý týden na výstavě Computex oznámil partnerství s Intelem, s jehož čipy chce na nositelných a dalších zařízeních spolupracovat, to ale na druhou stranu dělá více firem.

Klepněte pro větší obrázek
Vezmeme to přes cloud. Nový šéf Aceru Jason Chen. Foto: Acer

Nové vedení Aceru nicméně spoléhá také na cloud, který by se dle představ měl na tržbách výrazně projevit. „Cloud computing je největší věc transformující celý průmysl,“ uvedl v rozhovoru pro deník The Wall Street Journal výkonný ředitel Aceru Jason Chen, který se do funkce dostal před pár měsíci, kdy dva tehdejší nejvyšší představitelé firmy rezignovali. „V této éře cloudu se musíme dostat do životaschopné pozice.“

Chen vidí, podobně jako mnoho dalších šéfů tradičních IT společností, že se z hardwaru v mnoha případech stává komodita a peníze je nutné vydělávat i jinde. „Pokud se podíváte na 20 nejhodnotnějších korporací na světě, ani jedna z nich není čistě založená na hardwaru,“ dodal.

Tchajwanská společnost chce v cloudu zaujmout na dvou rovinách. AcerCloud je už nějakou dobu dostupný pro běžné uživatele a je běžně předinstalovaných na nově koupených počítačích Aceru. Tato sada aplikací je v podstatě přímou konkurencí službám jako Dropbox a další – díky ní je možné v cloudu ukládat a synchronizovat multimediální obsah, dokumenty, fotografie a podobně. I obchodní model je podobný. Základ je zdarma a bonusové funkce za příplatek.

Předinstalované aplikace mohou hrát roli, jak se ale ukazuje, lidé jsou často ze záplavy takzvaného OEM softwaru přehlcení a už na něj tolik nereagují. A opět – počítače padají a mnohem důležitější je mít výchozí cloudové aplikace na mobilních zařízeních. Tam Acer hraje minoritní roli.

Strmý pád akcií

Cloud ve strategii Aceru hraje roli také v případě firem. I tam ale naráží na velice silnou a zaběhnutou konkurenci v čele s Amazonem a Microsoftem. Acer se proto dle svých slov chce soustředit na úzce zaměřené a vybrané segmenty – třeba právě internet věcí. Výrobci různých chytrých zařízení by v cloudu Aceru měli najít potřebnou výpočetní sílu a veškeré služby. Firma už našla několik partnerů, tuto oblast ale pokrývají i zmiňovaní a další giganti.

 

Acer je v prodeji počítačů čtyřkou na trhu. Vede Lenovo před HP a Dellem.

 

Acer už v roce 2001 vybudoval vlastní datové centrum, v roce 2011 každopádně na významné posílení zakoupil za 320 milionů dolarů společnost iGWare, díky které celý cloudový byznys rozjíždí.

Vedení tchajwanské firmy prozatím nezveřejňuje, jakými čísly se cloud podílí na celkových tržbách. Podle dostupných informací od analytiků jde ale pouze o drobné.

Rychlejší nárůst příjmů by tak pro Acer mohly znamenat nové mobilní přístroje. Jason Chen na Computextu uvedl, že už se nebude chtít soustředit na rozvinuté trhy, jakými jsou Spojené státy či Evropa, ale zkusí štěstí tam, kde doposud nemají silné zázemí tradiční velcí hráči. Jenže to je strategie, kterou opět zkouší mnozí konkurenti. S logikou toho, že v rozvojových zemích ještě nestojí Apple Story, se vydávají levné telefony a tablety, které směřují pouze na tyto trhy. Příkladem budiž třeba Nokia a její levné stroje s upraveným Androidem.

Na neslavné vyhlídky Aceru reagují také investoři. Hodnota akcií společnosti za posledních pět let spadla o téměř 64 procent, za poslední rok o 7,5 procenta. Od nástupu nového šéfa a rezignace předchozího vedení se čísla každopádně začala zvedat a cenné papíry si za půl roku připsaly přes 30 procent. Acer má stále tržní kapitalizaci přesahující 58 miliard dolarů.

Diskuze (7) Další článek: Google dostal už 41 tisíc žádostí o výmaz dat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,