Acer Predator vs. Asus ROG: souboj o hráče

Počítačoví hráči jsou stále lukrativnější trh a novými produkty se na ně zaměřuje Asus i Acer. S jakými zařízeními chtějí získat náročné hráče?

Počítačové hraní není pouze okrajovou záležitostí vedle hraní her na konzolích. Podle statistik prodejů úspěšných her se verzí her na počítače prodá dokonce více, než třeba na nové konzole. A PC hry se pochopitelně stále hojně šíří i nelegálními cestami. 

Přestože celkově prodeje stolních počítačů klesají, herní hardware tento pád brzdí a je pro výrobce lukrativní záležitostí. Proto se poslední dobou objevují nové herní značky a stávající výrobci hardwaru připravují speciální herní série produktů. 

Na právě probíhajícím veletrhu IFA bylo nejvíce slyšet o dvou herních sériích: Acer Predator a Asus ROG (Republic of gamers). Co věční taiwanští rivalové ukázali?

Monitory: prohnout a synchronizovat

V oblasti herních monitorů je přidaná hodnota jednoduchá – co možná nejrychlejší zobrazení obrazu, to znamená nízkou odezvu a vysokou frekvenci. Nejlepší herní monitory používají i technologii proti trhání obrazu – G-Sync nebo FreeSync.

Swift-PG279Q.jpg
Asus ROG Swift

Asus představil 34palcový zakřivený model ROG Swift PG348Q, který má rozlišení 3 440 × 1 440 bodů. Poměr stran je tedy 21:9, což umožňuje lepší pohled do stran. Frekvence použitého IPS panelu je v tomto případě 100 Hz, podporován je G-Sync od Nvidie.

Asus integroval i technologii GameVisual, která zahrnuje zobrazování počtu snímků za sekundu. Pokud ale chcete co nejvyšší frekvenci displeje, novinkou je i 27palcový ROG PG279Q, který má frekvenci 165 Hz, a to i s podporou G-Sync.

predator-z35.jpg
Acer Predator Z35

Acer ukázal nový 35palcový monitor Predator Z35 s nižším rozlišením 2 560 × 1 080 bodů, který má rovněž poměr stran 21:9 a zakřivenou konstrukci. Základní frekvence panelu je rovnou 144 Hz, ale je ji možné přetaktovat až na neuvěřitelných 200 Hz. Nižší rozlišení má u herních zobrazovačů opodstatnění – pro plynulé zobrazení v plných detailech nebudete potřebovat extrémně výkonnou grafiku. 

Notebooky: hlavně výkon

U notebooků už nejde o jednotlivé herní modely, ale rovnou o celé řady. Lze tak vybírat mezi několika třídami herních notebooků, které jsou kromě samotného vysokého výkonu zaměřené na mobilitu nebo luxusní náhradu desktopu. Standardem u těchto notebooků jsou výkonné čtyřjádrové procesory i grafiky GeForce GTX řady 900M.

32300852.png
Vodní chlazení u notebooku? Asus se nebojí ničeho

Asus tentokrát překvapil především s modelem ROG GX700, který má i externí vodní chlazení pro hraní na zvýšených frekvencích. Mezi nejvýkonnější modely patří i ROG G752 s kvalitním zpracováním a barevně podsvícenou klávesnicí. Klávesy jsou připravené pro co nejrychlejší stisknutí, takže mají nízký zdvih.

Acer má 15palcové a 17palcové herní notebooky Predator 15 a 17, které umožňují do pozice optické mechanice vložit dodatečné chlazení a udržet tak notebook na maximálních frekvencích i při vyšší zátěži.

acer_predator_15-1024x562.jpg
Acer Predator 15 se zaměřuje na vysoký výkon

Notebooky používají rychlé SSD NVMe (PCI Express) i výkonné síťové technologie značky Killer. Speciální řadou herních notebooků jsou pak tenké Aspire V Nitro, které jsou zaměřené spíše na mobilitu.

Desktopové počítače: rozhoduje i design

Protože osazení komponent u desktopových počítačů je poměrně jasné – to nejvýkonnější z oblasti procesorů i grafiky, oba výrobci se soustředí i na design a dodatečné funkce.

28837164.png
Asus ROG G20: relativně malý počítač, který ukrývá nejvýkonnější grafiku

Asus se podařilo zaujmout velmi malým počítačem ROG G20, který obsahuje nejnovější čtyřjádro od Intelu s architekturou Skylake, ale zároveň i nejvýkonnější jednočipovou grafikou kartu GeForce GTX Titan X, která má vlastních 12 GB paměti GDDR5. Spolu s až 64 GB operační paměti a rychlými úložišti se vše vejde do šasi o objemu 9,5 litru.

Protože se Asus oproti Aceru zabývá i desktopovými komponenty, má v nabídce i herní verze základních desek v čele s novou ROG Maximus VIII Extreme, která obsahuje vylepšené řadiče zvuku se zesilovačem, pokročilé možnosti přetaktování a dokonce i ethernet s rychlostí 10 Gb/s.

Maximus-VIII-Extreme_Assembly-s_w_600.jpg
U luxusních základních desek je běžné i lepší zvukové příslušenství

Grafická karta Asus ROG Matrix GTX 980 TI Platinum se pyšní kvalitním chlazením Direct CU II, kvalitními komponenty a snadným přetaktováním už tak zvýšených frekvencí přímo z výroby. Přidanou hodnotou je i licence na software XSplit, který umožňuje nahrávání a streamování obrazu při hraní.

Matrix GTX 980 Ti Platinum.png
Grafická karta Asus ROG Matrix GTX 980 Ti Platinum má už v základu zvýšené frekvence, lze ji ale přetaktovat ještě více

Pro desktopy má Acer pouze počítače Predator G3 a G6, které mají rovněž ty nejnovější procesory, grafiky a lze je konfigurovat až s 64 GB operační paměti DDR4. Kromě snadného přetaktování, které je v této oblasti už standardem, se Acer chlubí i vylepšeným chlazením IceTunnel.

predator-g6.jpg
Desktopový herní počítač Acer Predator G6

Herní tablet i sluchátka

U Aceru je znát větší zaměření na mobilní zařízení, takže uvedl i osmipalcový herní tablet Predator 8 s Androidem, který má displej s rozlišením Full HD, čtyři reproduktory, rychlou Wi-Fi a vysoký výkon čipu Intel Atom x7. Stejně jako ostatní produkty řady Predator, i u tohoto tabletu je design zaměřený na hráče patrný z každé strany.

asus-predator8-2-100611761-orig.jpg
Herní tablet Acer Predator 8 s Androidem

Asus na druhou stranu sice nemá vlastní herní tablet, ale zase nabízí herní sluchátka ROG 7.1, které podporují prostorový zvuk skrze deset samostatných reproduktorů. Odstraňují šum z okolí a pro pokročilé funkce se připojují přes samostatný externí adaptér s rozhraním USB. Zvuk lze podrobně nastavit dle konkrétní hry a aplikace pomocí dodávaného softwaru, takže si každý hráč najde tu optimální konfigurace pro jeho oblíbené hry.

Acer-Predator.jpg

Důležitou částí herních sluchátek je i kvalitní mikrofon, bez kterého ani profesionální hraní v týmu není možné. Pro vyšší kvalitu při komentování hraní her se ale používá samostatný externí mikrofon.

Diskuze (11) Další článek: Fond Otakara Motejla hledá nejlepší aplikaci pracující s otevřenými daty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,