Adobe chtělo koupit český Avocode, nyní čekají investici

Český cloudový nástroj Avocode byl v hledáčku firem Adobe a InVision. Firma nabídku odmítla a chce budovat větší firmu. Ještě letos má přijít významná seed investice.

Mladá česká společnost Avocode se připravuje na světlé zítřky. O cloudový nástroj umožňující exportovat grafické návrhy do zdrojových údajů podle informací Connect.cz měl zájem gigant Adobe a s odkupní nabídkou přišla také firma InVision. „Nechtěli jsme prodat,“ říká v rozhovoru šéf Avocode Petr Brzek. Firma slušně roste a ještě letos oznámí významnou seed investici.

Avocode výrazně zjednodušuje život grafickým designérům, kodérům webových stránek a podobným profesím. Nástroj umožňuje vzít grafické návrhy z Photoshopu či stále populárnějšího programu Sketch a ty pak okamžitě převede do HTML a CSS. Není tak nutné nic ručně a zdlouhavě přepisovat. Avocode vychází z dřívějších aktivit společnosti, které zahrnovaly i vývoj různých zásuvných modulů do Photoshopu. Nyní se Avocode soustředí pouze na nový cloudový produkt nabízený za pravidelné poplatky.

„Máme 1500 zákazníků, tisíce uživatelů a rosteme o desítky procent měsíčně,“ říká Petr Brzek. Výčet jmen, které Avocode používají, je velice zajímavý. Patří mezi ně značky jako NHL, Wal-Mart, CBS, Viacom, Accenture nebo český Seznam.

Investice již brzy

„Učíme se, jak pracovat s cloudovým modelem prodeje. Dříve jsme vydávali moduly do Photoshopu, u kterých jsme vždy nastavili cenu a sledovali, jak na začátku prodeje vystřelí nahoru a poté dojde k útlumu. Prodej za předplatné je konstantní příjem, je ovšem nutné k byznysu přistupovat jinak. Je to služba,“ navazuje Brzek. Avocode tak stále definuje všechny možné varianty předplatného. „Díky dřívějším modulům máme silnou komunitu, ale musíme se velmi zlepšit v obchodu a enterprise IT.“

Klepněte pro větší obrázek
Tým Avocode nyní hledá posily.​

I v tom má pomoci očekávaná investice. Zástupci Avocode jí oficiálně prozatím nechtějí komentovat. Zmiňují pouze to, že přijde ještě letos na podzim. „Očekáváme investici od kombinace investorů. Chceme, aby hlavní roli sehrál český fond,“ říká pouze Brzek. Podle informací Connect.cz by tím fondem mělo být zdejší Credo Ventures a výše seed investice bude milion dolarů.

Peníze pomohou postavit zákaznickou podporu či marketingové a obchodní aktivity. Avocode rovněž začali hledat nové lidi, aktuálně běží náborová kampaň na vývojáře. Firma se také dostala do finálního kola pohovorů v prestižním akcelerátoru Y Combinator v Silicon Valley, nakonec ale vybrána nebyla. Místo naopak získala konkurence v podobě firmy Zeplin. Avocode na trhu nejsou jediní, podobný nástroj ostatně nabízí i Adobe.

Český nástroj běží na Amazon Web Services s tím, že samotný kód je napsaný v JavaScriptu a „obalený“ je v technologii Electron. Ta v podstatě umožňuje jeden a ten samý kód spouštět na různých platformách a v různých prostředích. Díky tomu je tak možné rychle aplikace šířit další systémy. Avocode se chtějí zaměřit i na mobilní platformy.

Diskuze (2) Další článek: Acer Predator 15 a 17: nové supervýkonné notebooky pro bohaté hráče

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,