Agregace: Slůvko, které se nevyslovuje

(Inzerce) Budou se chlubit řadou parametrů, ale o jednom pomlčí. Dokud se nezeptáte, nebo si ze smluvních podmínek vše nezjistíte sami. Tím parametrem je agregace, neboli sdílení připojení.

Mnozí poskytovatelé hrají se zákazníky podivnou hru. Agregace je stejná samozřejmost, jako to, že Slunce vyjde každé ráno. Poskytovatelé se jí však neradi chlubí. I méně zkušený zákazník přitom nejspíš podvědomě tuší, že konektivitu je třeba nějakým způsobem sdílet, že na druhém konci sídlištní optiky na malém městě nejspíš není třeba tisíckrát gigabitový uplink do internetu. A tak se postupem času z přirozené součásti služby, o které je třeba otevřeně informovat a kterou je třeba především dobře zvládnout, stala vlastně ostuda.

To, co platí pro domácí přípojky, platí úplně stejně i pro připojení serverů v datových centrech. Také zde je agregace nutná a běžná. V Coolhousingu se ale za ni nestydíme a agregační poměr uvádíme jako součást parametrů každé služby. Na trapné mlčení ani drobné písmo si u nás rozhodně zvykat nemusíte.

Slůvko agregace, nebo chcete-li agregační poměr, se v nadávku změnilo někdy v dobách, kdy monopolní operátor prodával ADSL připojení měřené na kilobity za vteřinu a sdílené mezi tolik zákazníků, že mnozí z nich ještě rádi vzpomínali na skřípání analogového modemu. Když jste tenkrát zkusili trochu více stahovat, spadli jste navíc do agregační skupiny stahovačů, kde jste už tak nesmyslně agregovanou linku sdíleli s dalšími podobně náročnými zákazníky. A to byl úplný konec. Z agregace, navíc v tomto případě špatně nastavené, se v Česku stal strašák. Jak nám ukáže následující příklad, strašáka se vůbec bát nemusíme.

Připravte si kalkulačky!

Coolhousing ve svém datovém centru aktuálně provozuje zhruba 1000 fyzických serverů. Do internetového uzlu NIX.CZ odsud pro zjednodušení vede spoj o kapacitě 10 Gb/s. Z této kapacity připojení je průměrně využíváno 14 %. Kdyby měl být každý z 1000 serverů připojen garantovanými 100 Mb/s, musel by Coolhousing navýšit svou kapacitu připojení o 1000 %.

V takovém případě by Coolhousing své připojení využíval jen z 0,014 %, avšak každému zákazníkovi by musela být účtována plná cena garantované konektivity, která by mnohonásobně překračovala cenu agregovaných linek. A pozor! Do výpočtu jsme nezahrnuli žádnou záložní konektivitu, která by vše ještě několikanásobně prodražila. Jak je tedy možné, že zákazníci Coolhousingu jsou s připojením svých serverů spokojeni?

Není to žádné tajemství: Jde o správné nastavení agregace tak, aby docházelo k efektivnímu sdílení konektivity, ale zákazníci přitom nebyli nezdravě omezováni. Každou agregovanou přípojku tak v Coolhousingu sdílí nejvýše 24 serverů, většinu však méně. Každá tato skupina je pak sestavena tak, aby ani ve špičkách nevytížila svou přípojku na více než 20 %. Servery připojené základní rychlostí 100 Mb/s v průměru odesílají data rychlostí 70 Mb/s a stahují kolem 80 Mb/s.

Nejlepším důkazem, že dobře zvládnutá agregace zákazníka nijak nepoškozuje, jsou reálná měření. I nejlevnější virtuální server s nejvíce využitou agregací stahuje ve špičce data rychlostí blížící se 40 Mb/s a odesílá téměř 145 Mb/s. Nezapomeňme přitom, že mluvíme o měření na serveru. Právě rychlejší odesílání dat k připojeným klientům je tedy tou hodnotou, která je pro zákazníka většinou podstatná.

Klepněte pro větší obrázek

Příliš pod uvedený průměr neklesá nárazově ani rychlost připojení hostovaných fyzických serverů, které i ve špičce stahují zhruba 70 Mb/s a odesílají přibližně 58 Mb/s. Hovoříme přitom o serveru na nejnižším a nejlacinějším měsíčním tarifu serverhousingu se základní sdílenou stomegabitovou konektivitou na stomegabitovém portu switche.

Ne vše se dá zagregovat

V Coolhousingu víme, že sdílení připojení je samozřejmost a nutnost a nebojíme se jej přiznat. Víme ale také, že některé aplikace vyžadují bezpodmínečnou spolehlivost, vždy dostupnou vyhrazenou kapacitu linky. Pro tyto potřeby máme samozřejmě v nabídce i dedikovaná připojení, o která se uživatelé nemusí s nikým dělit. Dedikované linky jsou však dražší. V porovnání s agregovanými jsou doslova luxusním zbožím, které se vyplatí nakupovat pouze pro nejnáročnější aplikace.

Agregace připojení je zkrátka přirozenou součástí služeb připojení k internetu a jedinou možností, jak dosáhnout současné příhodné kombinace vysoké kvality služby, rychlosti každé přípojky a rozumné ceny za housing či pronájem serveru. Někteří poskytovatelé agregaci zamlčují. Coolhousing jedná na rovinu.

Další článek: Kontroverzní Comic Sans má za sebou dvacet let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,