Air Bank a Moneta spouštějí bankovní identitu, Komerčka už také vyřešila problémy

Od včerejška se mohou ke službám eGovernmentu přihlašovat klienti dalších dvou finančních institucí. Bankovní identitu spustily Air Bank a Moneta Money Bank (zatím jen v „testovacím provozu“). Funkce nebude automaticky dostupná všem, banky ji aktivují postupně. U Air Bank lze proces urychlit v nabídce Nastavení | Zabezpečení | Bankovní identita, kde stačí kliknout na tlačítko Zkusit znovu.

Funkce je obecně u všech bank dostupná jen pro ty klienty, kteří někdy navštívili pobočku a ověřili si v ní totožnost. Stačila i návštěva při založení účtu. Kdo účet registroval online, ten bude muset totožnost s občankou, řidičákem či pasem ověřit zpětně.

Obě zmíněné banky, které mimochodem v budoucnu čeká fúze, získaly akreditaci pro bankovní identitu začátkem měsíce, reálné spuštění tak trvalo zhruba tři týdny. Stejnou službu již nabízejí také Česká spořitelna a ČSOB. Komerční banka kvůli bezpečnostní chybě ostrý start odložila. Ještě letos chtějí bankovní identitu nabídnout také Equa bank, Fio, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Aktualizováno (20. 3. 2021) – Komerčka už bankovní identitu rovněž spustila.

Bankovní identita je jen jednou z možností, jak se ke službám eGovernmentu přihlašovat. Zpravidla ale bude nejpřístupnější, protože internetové bankovnictví používají miliony lidí, zatímco ostatní způsoby jsou minoritní a často vyžadují zvláštní hardware (čtečku karet, bezpečnostní klíč).

Na eidentita.cz si můžete přihlášení vyzkoušet, případně spravovat další identifikační prostředky jako eObčanka, MojeID apod. Praktické využití elektronické identity najdete hlavně u Portálu občana, ČSSZ nebo nového finančního portálu Moje daně. Už příští týden se bude hodit také pro online formulář sčítání lidu.

Diskuze (19) Další článek: Největší severokorejskou hrozbou nejsou už ani tak rakety, ale hackeři. Přes internet kradou kryptoměny i informace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,