Alphabet má možná problém. Růst příjmu zpomaluje, ale záchranou může být Waymo

Alphabet, pod kterých spadá Google ale i další divize (včetně Waymo pro autonomní vozy), zveřejnil aktuální finanční výsledky za poslední tři měsíce a investoři nejsou zrovna nadšení.

Alphabet skončil s příjmem 33,7 miliardy dolarů, což je sice velmi dobré meziroční zvýšení o 21 %, problém je ale v pohledu z většího časového měřítku. V dřívějších čtvrtletích docházelo alespoň k minimálnímu růstu rozdílu vůči historii, tentokrát se jedná o výrazné zpomalení. To je důležité pro investory, kteří se přesně takových znaků bojí a nelze se divit tomu, že se kvůli tomu cena akcií Aphabetu propadla o jednotky procent. Čistý zisk se za stejné tři měsíce vyšplhal na 9,1 miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

Stále platí, že většina příjmu Alphbaetu je z reklamy Googlu, která sama o sobě zajistila příjem 29 miliard dolarů. Ztráty z investic do různých projektů vzrostly na 727 milionů, přičemž lze předpokládat, že asi nejvíce se na tom podílí právě zmíněné Waymo a investice do něj.

Klepněte pro větší obrázek

Waymo totiž stále nevydělává, respektive nebyl spuštěný ostrý provoz. Waymo už má ale většinu částí připravených pro spuštění, dokonce došlo na nákup tisíce vozů a jako jediná společnost získala povolení pro jízdu v Kalifornii bez kontrolního lidského řidiče. Ze ztráty se tak může velmi brzy stát slušný příjem a pokud se Waymo podaří získat významnější podíl na trhu s autonomními vozy (platforma ve stylu Uberu), může to být revoluční změna pro celý Alphabet. Příjem se více rozdělil a nebyl by tak závislý na prodeji reklamy jako doposud.

Pokud jde o příjem z ostatních segmentů, kam patří kromě cloudu třeba i hardware v podobě zařízení Pixel, Chromebooků a podobně, tam se vyšplhal na 4,6 miliardy dolarů, zatímco minulý rok to bylo jen 3,6 miliardy dolarů.

Alphabet také významně roste z pohledu počtu zaměstnanců. Zatímco v minulém roce jich měl ve třetím čtvrtletí 78 101, nyní už je to 94 372 zaměstnanců. S tím souvisí i nedávné problémy, které řeší hlavně Google – sexuální harašení na pracovišti a mezi zaměstnanci. Současný šéf Sundar Pichai uvedl, že jen za poslední dva roky bylo z tohoto důvodu propuštěno 48 zaměstnanců, přičemž 13 z nich byli senior manažeři.

Diskuze (1) Další článek: Flickr připravuje velké změny. Zaměří se na placené účty 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,