Amazon čelí dalšímu soudu. Tentokrát kvůli přehnaně vysokým cenám e-knih

Amazon si do svého dlouhého seznamu možných prohřešků, kvůli kterým je vyšetřován na různých místech světa, může přidat další. V uplynulých dnech na jeho konto přistála žaloba, která jej obviňuje z antimonopolního chování při prodeji e-knih, upozornil The Wall Street Journal

Žalobu podala právní kancelář Hagens Berman a o Amazonu tvrdí, že existuje tajná dohoda mezi ním a několika předními vydavateli knih o uměle navýšených cenách. Tito vydavatelé mají Amazonu platit vysoké poplatky, přičemž firma Jeffa Bezose v reakci navýší prodejní cenu e-booku, aby na tom vydělaly všechny strany (kromě zákazníků).

Navíc tito vydavatelé po dohodě s Amazonem tuto cenu požadují i od ostatních obchodníků, takže nikde není možné konkrétní e-knihy získat levněji, stojí v dokumentu. Problém je to z toho důvodu, že skupina zmíněných společností jen v USA ovládá 80 procent knižního trhu. Žalobci jdou až tak daleko, že to nazývají „spiknutím za účelem stanovení maloobchodní ceny e-knih“. 

Amazon je v současnosti v Americe největším prodejcem e-knih, projde skrze něj 90 procent všech prodejů. Knihy, byť fyzické, byly také tou hlavní položkou, na které Amazon ve svých počátcích vyrostl. Dnes už je to ale jen jedna ze stovek aktivit, na kterou se firma zaměřuje. Současná obvinění odmítla komentovat. 

Právní problém s e-knihami měl v minulosti i Apple. V roce 2012 bylo podezření, že také existovala dohoda s vydavateli, také se týkala umělého navyšování cen a také žalobu vedla kancelář Hagens Berman. Tehdy mělo jít o způsob, jak Apple chtěl konkurovat Amazonu. Výrobce iPhonů nakonec soud prohrál, musel zaplatit 450 milionů dolarů jako vyrovnání a ještě přišel o 400 milionů dolarů v refundacích zákazníkům. 

Diskuze (38) Další článek: CES zamíchal pořadím nejrychlejších SSD. Pouští se do nich i nový výrobce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,