Amazon má za sebou další rekordní čtvrtletí. Investoři se ale bojí zpomalování růstu

  • Amazon zveřejnil finanční výsledky na třetí čtvrtletí tohoto roku
  • Mezinárodní příjem příliš neroste
  • Investoři mají strach, že Amazon do budoucna už příliš neporoste

Finanční výsledky za poslední tři měsíce zveřejnil i Amazon a i tentokrát se může pyšnit skvělými čísly, které sice na první pohled vypadají skvěle, ale investoři dostali strach. Hodnota Amazonu se tak i přes to na burze výrazně propadla a Amazon už není bilionovou společností (v dolarech) a dokonce se z pohledu hodnoty odsunul až na třetí místo za Apple a Microsoft.

Skvělá čísla, ale temné předpovědi

Amazon za třetí čtvrtletí tohoto roku dosáhl příjmu 56,6 miliardy dolarů, což je meziroční růst skvělých 29 %. A tady už začíná první háček, na který upozorňují investoři – tento skok stále ještě těží z akvizice prodejce organických potravin Whole Foods. Jen samotný prodej potravin a zboží v rámci těchto kamenných prodejen dosáhl 4,2 miliardy dolarů (100% růst). Čistý zisk činí 2,9 miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

Investoři mají strach i z jednotlivých zemí, ve kterých Amazon působí. V Severní Americe má Amazon stále extrémně silné postavení a jen v této oblasti získal příjem 34,3 miliardy dolarů, což odpovídá i skvělému meziročnímu zvýšení o 35 %.

V případě mezinárodního trhu, kam Amazon zařazuje všechny ostatní země, už je to poměrně slabé. Amazon na mezinárodním poli dosáhl příjmu jen 15,3 miliardy dolarů, přičemž meziroční růst je jen 13 %. Amazon se to snaží řešit i akvizicí mezinárodních e-shopů, nedávno to byl například Souq.com, který je největší na Středním východě.

Cloud roste, ale zpomaluje

Další problém, který poslal hodnotu akcií Amazonu k zemi, jsou výsledky příjmů z cloudu, respektive Amazon Web Services (AWS), kde se podařilo za poslední tři měsíce dostat příjem na 6,7 miliardy dolarů, což je skvělý růst o 46 %.

Jak ale zkušení investoři upozorňují, oproti minulým třem čtvrtletím se jedná o menší růst a dochází tak ke zpomalování. Je jasné, že Amazon má před sebou ještě dlouhé období růstu, které bude podpořené třeba i obří vládní zakázkou v hodnotě 10 miliard dolarů, kterou nejspíše vyhraje právě Amazon. Jak to ale v obtížené konkurenci bude dál, je těžké odhadnout. Amazon je v této oblasti stále jednička, ale ostatní se snaží ho dohnat co nejrychleji.

Amazon se nebojí kontroverzních vládních zakázek, které zahrnují sledování lidí, rozpoznávání obličejů a podobně, což by mu mohlo v dlouhodobém měřítku možná i zlomit vaz. Podobně jsme to viděli i v minulosti, protože je to problém i lidí, kteří ve firmě pracují a například nechtějí vyvíjet umělou inteligenci, která bude zabíjet lidi. Technologické firmy jsou závislé na těch nejlepších inženýrech a pokud přejdou jinam, je to problém.

Prime je oblíbený i přes vyšší cenu

Služba Prime od Amazonu, která zahrnuje spoustu výhod, byla zdražena z původních 99 dolarů na 119 dolarů za rok. I přes mírné zvýšení ceny je ale stále populární a Amazon má z Prime a dalších služeb s předplatným příjem 3,7 miliardy dolarů za čtvrtletí, což znamená meziroční růst o 52 %.

Je nutné podotknout, že Amazon do služby Prime přidává postupně stále nové věci, nově také rozvoz potravin z Whole Foods v 60 městech USA a to do hodiny od objednání, přičemž pokud vám stačí dovoz „až za 2 hodiny“, máte ho zdarma.

V případě kolonky „Ostatní“, kam Amazon zařazuje kromě jiného i příjem z reklamy, byl růst neuvěřitelných 122 % na současných 2,5 miliardy dolarů za poslední tři měsíce.

Váš názor Další článek: Tesla se bojí zneužívání autopilota. U nových vozů nenabízí plnou schopnost automatického řízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,