AMD kupuje SeaMicro, výrobce úsporných serverů

AMD se odhodlalo připravit na budoucnost v oblasti komplexních serverů a datacenter, na které se svými technologiemi specializuje koupené SeaMicro. Chystá i ARM řešení?

Když jsme na začátku minulého roku psali o „malé“ společnosti SeaMicro, která přišla s úsporným serverovým řešením obsahující celkem 256 procesorů Intel Atom, nebyl žádný předpoklad, že by se tato společnost stala téměř přesně za rok důležitou součástí jednoho z největších výrobců x86 i grafických čipů – AMD.

SeaMicro nemá největší „know-how“ v nabídce úsporných serverových čipů, i když to podle nabídky produktů může tak vypadat. Servery s úspornými čipy dokáže nabídnout více společností. Největší přidanou hodnotou, za kterou AMD zaplatilo 334 milionů dolarů (281 milionů dolarů v hotovosti), jsou především technologie spojující tyto čipy v obří paralelní systém.

Hybridní čipy i systémy

Jak je vidět v desktopové, ale samozřejmě i serverové oblasti, již rozhodně neplatí, že na vše stačí klasický procesor. V desktopu se již čipy velmi rychle přesouvají k další formě hybridního složení, které je tvořeno dvě rozdílnými koncepty zpracování výpočtů, o které se starají procesorová jádra a grafické čipy.

Klepněte pro větší obrázek 
SeaMicro SM10000-64HD má 384 dvoujádrových procesorů Intel Atom

V serverové oblasti sice nelze takovou formu miniaturizace do systému SoC příliš pozorovat, ale i zde je tento trend jasný. Nejvýkonnější superpočítače již mají svůj výkon rozložený mezi systémy s klasickými procesory, ale i s výkonnými výpočetními (grafickými) kartami, které dokážou být v případě určitých druhů výpočtů několikanásobně výkonnější a efektivnější, než procesory.

Přenos dat v rámci celého systému je tak pro škálování a udržení výkonu v takovém systému úzkým hrdlem, na který je nutné se zaměřit se stoupajícím počtem prvků. I v serverové oblasti lze pochopitelně předpokládat, že se s postupnou miniaturizací objeví již rovnou kombinované SoC hybridní čipy, které budou mít procesor, grafický čip a další části na jednom kusu křemíku, což výrazně zlepší rychlost při výpočtech a efektivitu.

Klepněte pro větší obrázek 
Vysoká propustnost v rámci systému je důležitá

A právě takovou budoucnost pravděpodobně vidí i společnost AMD, která koupí možná udělala stejně chytré rozhodnutí, jako v případě koupi ATI v roce 2006. Koupit společnost, která má hotovou technologii, se kterou se počítá, že bude v budoucnu hrát velmi výraznou roli v celkovém úspěchu na trhu, je mnohdy klíčové.

Ano, velká společnost může vyvinout vlastní řešení, ale náklady a čas na vývoj mohou dosáhnout astronomických hodnot, navíc bez jistého úspěchu. Perfektní ukázkou je například vývoj výkonného grafického čipu Intelem. Několik miliard dolarů do vývoje byly nakonec vynaloženy bez adekvátního úspěchu (Larrabee) a několikaleté zpoždění s neschopností konkurovat může v rychle se měnícím technologickém světě znamenat pro případnou společnost ekonomickou pohromu.

Klepněte pro větší obrázek 
Chlazení stovek procesorů je opravdu minimální

Výsledkem je, že kvůli většímu zaměření Nvidie na serverových trh, může být do budoucna pro Intel těžší na tomto lukrativním segmentu s vysokou marží udržet větší tržní podíl.

Datacentra od AMD

Jak si můžete přečíst v oficiální tiskové zprávě od SeaMicro nebo blogovém příspěvku John Fruehe z AMD, vše se točí právě kolem serverů, datacenter a budování obřích systémů složených mnoha samostatných výpočetních bloků. SeaMicro vyvinulo vlastní propojovací a komunikační systém, díky čemuž nabízí servery s deskami, které v současnosti obsahují několik procesorů Atom. Takové řešení přitom Intel vůbec nenabízí.

Klepněte pro větší obrázek 
Větší efektivita (spotřeba/výkon) je u datacenter stále důležitějším prvkem

Je jisté, že SeaMicro s podporou Intelu pravděpodobně velmi rychle skončí a začne vyvíjet řešení na bázi úsporných modelů od AMD, mezi kterými jsou samozřejmě i velmi kvalitní hybridní APU produkty.

Jak se vyjádřil sám produktový manažer pro serverový trh AMD, toto spojení se v plné síle ukáže až za několik let. Zatímco přechod na platformu a čipy AMD bude patřit mezi to jednodušší, důležitější je směr během několika příštích let a úprava vize a produktů v serverovém segmentu, kde bude moci AMD nabídnout nové formy řešení pro různé typy zákazníků i potřeb.

Klepněte pro větší obrázek 

Technologie od SeaMicro totiž podporují různé procesorové instrukční sady, takže spojení tisíce prvků s různou architekturou (včetně ARM) je něco, co by AMD mohlo na serverovém poli velmi pomoci.

Nejdříve Opteron, úspornější řešení později

SeaMicro v současnosti nabízí tři verze serverů s označením SM10000-XE, SM10000-64HD a SM10000-64m které jsou založeny jak na čipech Intel Xeon, tak na úsporných Atomech. Do poloviny tohoto roku by mělo AMD nabídnout řešení kombinující technologii SeaMicro s procesory řady Opteron.

V dohledné době ale můžeme jistě čekat i kombinaci s úspornými čipy od AMD, na které se SeaMicro zaměřovalo již od samého počátku. Respektive nejen na úsporné čipy, ale na celkově úspornou platformu. Jak AMD uvádí, SeaMicro nabízí řešení, která mají přibližně až čtvrtinovou spotřebu a šestinové rozměry, než je tomu u běžných serverů.

Diskuze (1) Další článek: Nové PHP 5.4 vylepšuje výkon a přidává žádané novinky

Témata článku: , , , , , , , , , ,