AMD postupně navyšuje svůj podíl na trhu se samostatnými grafickými kartami

Po dalších třech měsících tu máme opět statistiky prodejů samostatných grafických karet. Bohužel pro výrobce, zájem o grafické karty nadále klesal, i když ne už tak dramaticky jako v prvním čtvrtletí, kdy se celý trh propadl o citelných 30 %. AMD se nyní daří lépe a postupně zvyšuje svůj podíl na trhu.

Největší zásluhu na dramatickém jarním poklesu měla utichající kryptoměnová horečka a trvající pokles zájmu o herní grafické karty vlivem vysokých cen, informuje Jon Peddie Research.

Klepněte pro větší obrázek

Nvidia zaznamenala v prvním čtvrtletí tohoto obrovský útlum zájmu o své grafické karty, což vedlo k problémům s plnými sklady a někteří výrobci dokonce vraceli již zakoupené čipy zpět. To vedlo ke snížení cen grafických karet Nvidie a došlo k mírnému oživení prodejů.

Nvidia zjevně potřebovala prodat naskladněné stávající karty před příchodem nové generace grafických karet Turing, které byly i z tohoto důvodu několikrát odloženy. Bohužel cíl společnosti se podařilo naplnit jenom z části. Nvidia sice prodala více svých grafických karet, na konkurenci to ovšem opět nestačilo a Nvidia nadále ztrácí svůj podíl na trhu.

Vůči minulému kvartálu AMD navýšilo svůj podíl o další 1,2 procentního bodu na celkových 36,1 %. Vůči stavu před rokem je to hodně citelný vzestup o 5,8 procentních bodů. Uvidíme, jak tyto poměry ovlivní nové grafiky Nvidia RTX, které se zanedlouho začnou prodávat. Výsledky budeme znát za další tři měsíce.

Diskuze (20) Další článek: Zakladatel a šéf Salesforce koupil legendární časopis Time

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,