AMD to má slušně rozjeto, překonává rekordy a chystá nové grafiky. Ale ne všechno je ideální

AMD se tento týden pochlubilo finančními výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku a nastínilo plány pro rok letošní. Firmě se daří, příjmy jí meziročně vzrostly o 50 % a poslední čtvrtletí roku zakončila s čistým ziskem 170 milionů dolarů. Před rokem to přitom bylo jen 38 milionů. Očekávání investorů jsou sice ještě vyšší, a tak cena akcií zareagovala poklesem, ovšem výhled pro rok 2020 vypadá nadějně. 

V rámci prezentace finančních výsledků šéfka AMD Lisa Lu prozradila, že se v letošním roce dočkáme nových grafických karet, které označila jako „Navi Refresh“. Mělo by se tedy jednat o vylepšení stávající architektury, ovšem k tomu by měla být představena i druhá generace architektury RDNA, tedy samotné jádro mikroarchitektury a instrukční sady pro grafické čipy Navi. 

AMD by tedy mělo letos posílit v oblasti grafik, kde proti Nvidii útočí především cenou, ale na vrcholné technologie svého konkurenta zatím nedosahuje. Je pravděpodobné, že se letos AMD pokusí o výpad do oblasti high-endových, případně i výpočetních serverových grafik. 

Ale ještě zpět k tomu, co už se podařilo. Z finančního hlediska byl loňský rok pro AMD rekordní. Zejména v desktopových procesorech se firmě podařilo deklasovat konkurenční Intel. Ale výše zmíněné zklamání investorů spočívá především ve faktu, že se AMD zatím tolik nedaří prosadit se na serverech. Tam si Intel se svými Xeony pozice celkem silně drží a procesory Epyc od AMD se prosazují jen pozvolněji.

Konkrétně dokázalo AMD ve spotřebitelské oblasti (Ryzen, Radeon) meziročně vyrůst na tržbách o 69 %, zatímco ve firemním sektoru jen o 7 %.  Firma každopádně prochází ozdravným procesem, který je na delší dobu. Zbavuje se starého zadlužení, zvyšuje investice do vývoje a zvyšuje marže. To vše je na dobré cestě.

Diskuze (32) Další článek: Potřebujete mapu na webovky? Mapy.cz rozšiřují možnosti vkládání svých map na jiné weby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,