AMD zakládá druhý tým na vývoj grafických čipů, bude mít 900 pracovníků

AMD bylo poslední roky ve finančních problémech, které si bohužel vyžádaly velké úspory v grafické divizi. Nejdříve byl rozpuštěn jeden ze dvou týmů inženýrů odpovědný za vývoj nových grafických čipů a posléze byly omezeny i prostředky pro vývoj. Teď už je krize zjevně zažehnána a firma hodlá opět postavit druhý vývojový tým.

Poslední roky AMD nevydalo žádný „highendový“ grafický čip a soustředilo se hlavně na hlavní cílovou skupinu běžných domácích hráčů. Na oddělený vývoj nejvýkonnějších možných řešení neměla firma finance ani volné lidské zdroje. Většina peněz i energie šla do nové architektury Zen a Vega. To se nakonec vyplatilo, protože Zen je nejúspěšnější architektura u AMD za posledních 10 let a přináší kýžené zisky.

Také architektura Vega se osvědčila, protože se objevila v nových kombinovaných čipech Raven Rigde, kde přinesla po letech solidní herní výkon za pěkné peníze. A také se objevila v procesorech Kaby Lake-G od Intelu. Vega se dokonce stala úplně první architekturou na trhu, která plně podporuje jak DirectX 12, tak i nové Api Vulkan od skupiny Khronos. Žádná jiná současná architektura na trhu toto nenabízí.

Mela mezi grafikami – Nvidia couvá, Intel se ozývá a ceny padají:

Vedení AMD už koncem roku na svých stránkách oznámilo, že hledá skoro 900 volných pracovních míst, která většinou souvisejí s grafikou a paralelními výpočty. Dnes je již zhruba stovka obsazená, ale k dispozici je nyní stále kolem 800 pozic.

AMD podle všeho sestavuje početný tým, který bude bude pomáhat ve vývoji nových grafických karet. To je velký příslib do budoucna. AMD již také vyčlenilo několik inženýrů, kteří se dříve podíleli na vývoji procesorů Zen, aby se AMD v této oblasti trhu opět stalo konkurenceschopné a zlepšilo tak svoji pozici vůči Nvidii.

Pokud tedy všechno půjde podle plánu, mohli bychom se od AMD opět dočkat grafického highgendu, jako jsme byli zvyklí v minulosti. Firmě by zkušenosti pomohly ve vývoji i jiných produktů a prospělo by to i situaci na trhu.

Diskuze (23) Další článek: YouTube testuje anonymní mód. Přestane sledovat, na jaká videa koukáte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,