Americká burza otevřela, akcie Applu rostou

S napětím se očekávalo, jak na včerejší skon Steva Jobse zareaguje newyorská burza. Ta dnes odpoledne našeho času otevřela obchodování a po prvotním nevýznamném propadu se akcie Applu začaly drát vzhůru.

Apple.png
Vývoj akcií Applu za posledních pět dní. Je tu znát propad po ohlášení iPhonu 4S, ale včerejší postupný růst se dnes změnil na ještě strmější křivku.

Firma Apple je s osobností Steva Jobse velmi úzce spjata, a když byl v jejím vedení, sledovala cena akcií firmy nejen ekonomické trendy, ale i zdravotní stav svého zakladatele a šéfa. Je proto zajímavé sledovat, jak finanční analytici zareagují na jeho definitivní odchod.

Jak se ukazuje, ekonomové věří, že Apple se bez Steva Jobse obejde. Pomohl tomu jistě i fakt, že v srpnu jmenoval svého nástupce Tima Cooka a z pozice nejvyššího šéfa v klidu odešel. Aktuální smutná událost se tedy běhu firmy nijak nedotkne, alespoň ne okamžitě. V blízké budoucnosti by měla mít naopak z ekonomického hlediska příznivý dopad – o Stevu Jobsovi a Applu se nyní zmiňují všechna významná světová média. Ač se nám takový závěr v souvislosti se smrtí člověka nemusí zdát zdvořilý, je to obrovská reklama, která bezesporu přinese zvýšení prodejů.

A co bude Apple bez Steva Jobse za rok či za dva? Pravděpodobně společnost, která dál bude fungovat stejným způsobem. Steve Jobs jí sice vytáhl na vrchol, ale není to totiž firma jednoho muže:

Diskuze (19) Další článek: AMD FX Next: o 10 % výkonnější jádro než Bulldozer se objeví příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,