Americký superpočítač Aurora pokoří hranici exaFLOPS. Bude hotový v roce 2021

Nová meta v oblasti superpočítačů je už poměrně dlouho jasně daná - pokoření hranice výpočetního výkonu tisíc petaFLOPS neboli exaFLOPS. Nový americký superpočítač se bude stavět právě s tímto cílem.

Zatímco Čína nedávno ztratila pozici nejvýkonnějších superpočítačů na světě, USA se nadále snaží si první pozici udržet, což má i určitou důležitou politickou symboliku. Problém ale je, že i Čína má velké plány v oblasti superpočítačů další generace a rovněž chystá posunout výkon na hranici exaFLOPS.

Klepněte pro větší obrázek
Přehled nejvýkonnějších superpočítačů dle Linpacku (TOP500.org)

Americký superpočítač Aurora byl oznámen v roce 2015, tehdy ale neměl žádné významné parametry. V roce 2017 došlo k úpravě plánů s tím, že cílem bude dosáhnout výpočetního výkonu minimálně jednoho exaFLOPS dle měřítek linpacku. Stát by se tak mělo v roce 2021, kdy by měl být tento superpočítač hotový. Čína ale plánuje superpočítač s podobným výkonem už na rok 2020, takže je vůbec otázkou, jak dlouho se USA udrží na první příčce s nejvýkonnějším superpočítačem.

O stavbu superpočítače Aurora se postará Intel ve spolupráci se společností Cray, přičemž očekávaná cena by měla být kolem 500 milionů dolarů. Superpočítač Aurora bude sloužit výhradně pro vědecké účely a nebude určen pro výzkum nových zbraní (simulace atomových bomb a podobně).

Diskuze (8) Další článek: Nová hypersonická střela X-60A bude levná a měla by dosáhnout rychlosti až Mach 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,