Amerika trestá Elona Muska. Musí opustit post předsedy a zaplatit miliony dolarů

Americká komise pro cenné papíry SEC potrestala Elona Muska za jeho letní tweety, ve kterých zvažoval, že by plně převzal Teslu a opustil veřejnou burzu. To se pochopitelně okamžitě projevilo na ceně akcií a poškodilo akcionáře.

Podle SEC tím Musk ze své pozice předsedy (a výkonného ředitele) porušil pravidla obchodování na burze, což vyčíslila na souhrnnou pokutu 40 milionů dolarů. Jednu polovinu zaplatí Musk, druhou samotná automobilka a z této částky budou odškodněni postižení akcionáři.

Jenže tím to nekončí, Musk totiž také bude muset opustit post předsedy. Společnost dostala 45 dnů, aby stihla najít náhradu z řad nezávislých manažerů. Elon Musk tuto pozici nebude moci získat zpět přinejmenším v následujících třech letech.

Tesla bude muset zkvalitnit svůj top-management a zavést některé nové procesy. Třeba dohled nad tím, co Musk ze své pozice píše na Twitter. Jinými slovy, marketingové/PR oddělení Tesly bude muset pracovat lépe než doposud a Musk s ním bude muset lépe spolupracovat a koordinovat své kroky na sociálních sítích.

Slavný vizionář s podmínkami komise souhlasil, takže si bude moci ponechat pozici výkonného ředitele Tesly, nicméně lze předpokládat, že se po této zkušenosti bude při komunikaci s veřejností více mírnit.

Diskuze (118) Další článek: Český CyberCon 2018: Kybernetická gramotnost je tragická. Jsme roky pozadu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,