Apple je největším odběratelem čipů na světě. Značně překonává i dřívějšího krále v podobě Samsungu

Analytická společnost Gartner vydala podrobné informace z pohledu ákladů, respektive odběru čipů nejrůznějšího druhu v rámci největších technologických společností. Apple je ve velkém předstihu před ostatními a z pohledu nákladů ho lze označit za největšího odběratele dražších čipů na světě.

Apple za rok 2020 nakoupil čipy za neuvěřitelných 53,6 miliardy dolarů, což představuje 11,9% tržní podíl a meziroční skokový růst o 24 %. Na tomto příkladu lze tak skvěle vidět, proč se Applu zcela zásadně vyplatí nejen technologicky, ale i finančně přejít u všech zařízení na vlastní čipy. Potřebuje jich tolik za takové peníze, že se vyplatí zlepšování marže vlastním návrhem i dohodou přímo s výrobci jako TSMC, protože i pouhá procenta na maržích u čipů znamenají miliardy ušetřených dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

Na druhé pozici je s velkým odstupem Samsung, který za rok 2020 utratil za čipy 36,4 miliardy dolarů, což rovněž znamená meziroční zvýšení o 20,4 %. Naopak propadákem je Huawei, které si za minulý rok nakoupilo čipy jen za 19 miliard dolarů. Mezi dalšími v pořadí je Lenovo, Dell a další.

Je třeba upozornit, že se jedná o odhady a navíc nejde o počty čipů, ale náklady. To mimo jiné znamená, že Apple platí hodně také proto, že využívá a rovněž stále zabírá většinu nejmodernější výroby u TSMC. Jak jsme již dříve informovali, například 5nm čip vyjde přibližně dvakrát dráž než stejný čip vyrobený 7nm technologií. Naopak právě Huawei možná klidně nakoupilo více čipů, ale jednalo se o technologicky starší čipy s mnohem nižší cenou. Ovšem tentokrát v tom budou hrát i restrikce mezi USA a Čínou, takže šlo nejspíše také o počty kusů.

Na tomto žebříčku se tak ukazuje, že vyšší cena zařízení Applu se propisuje i do samotných nákladů a Apple nakupuje z větší části tu nejpokročilejší a mnohem dražší technologie výroby.

Váš názor Další článek: Vedle Airspeeder Mk3 jsou klasická závodní auta nuda. Vznáší se a je neskutečně rychlý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,