Apple koupil startup na umělou inteligenci běžící přímo v zařízení. Získal tím i bývalého technického šéfa Mozilly

Apple už poměrně dlouho prosazuje soukromí i v oblasti využití umělé inteligence při zpracování osobních dat uživatelů, a tak používá výkon samotných zařízení pro zpracování fotek a dalšího obsahu. Nezpracovává je tímto způsobem v cloudu, jak to dělá například Google. Tento rok získal v tomto směru další posílení díky akvizici startupu Silk Labs.

Startup Silk Labs se totiž zabývá vývojem efektivních systémů umělé inteligence, které běží přímo na samotném zařízení. To má obvykle omezený výpočetní výkon nebo úsporný akcelerátor pro umělou inteligenci. Apple má v tomto směru už připravené čipy v iPhonech nebo iPadech, které obsahují i část v podobě výkonného Neural Enginu.

V Silk Labs sice původně tvořili vlastní hardware, posléze se ale pustili pouze do oblasti softwaru například pro rozpoznávání tváří, lidí, objektů,, zvuků a obecné zabezpečení i se zapojením analytiky. To vše s maximálním důrazem na pokročilé šifrování a zajištění soukromí uživatele a dat.

Zajímavostí je, že Silk Labs založil bývalý technický šéf Mozilly - Andreas Gal, takže Apple akvizicí získal i zkušeného lídra. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

Diskuze (1) Další článek: Nejzářivější galaxie vesmíru vycucává svoje menší sousedy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,