Jak funguje Apple Liam: Robot, který umí recyklovat staré iPhony

  • Apple zveřejnil detaily, jak funguje robotický systém Liam pro recyklaci iPhonů
  • Jeden Liam zvládne rozdělat i na ty nejmenší díly 1,2 milionů iPhonů ročně
  • Liam je důležitým prvkem k tomu, aby Apple mohl vyrábět pouze ze stoprocentně recyklovaných materiálů

Už minulý rok Apple na hlavní konferenci představil novinku, která je možná větší revolucí, než byl nový model iPhonu. Jednalo se totiž o zcela nový robotický systém recyklace iPhonů s označením Liam. Doposud bylo k dispozici jen ukázkové video bez bližších detailů, nyní ale Apple zveřejnil podrobné informace o konstrukci a schopnostech.

K výrobě moderních chytrých telefonů jsou potřeba těžké kovy, jejichž těžení ale stále více zatěžuje přírodu. Vzhledem k tomu, jak rychle smartphony zastarávají, bylo by naprosto nelogické se materiálů, ze kterých už jednou byly telefony vyrobené, zbavovat vyhozením na nějakou skládku za městem. Apple patří mezi nejzelenější společnosti na světě a snaží se i ostatním technologickým společnostem ukázat, že je potřeba více šetřit přírodu.

Apple se čerstvě zavázal, že chce přejít k využívání pouze recyklovaných materiálů napříč všemi produkty a jejich částmi. A v rámci recyklace dílů, ze kterých je složen iPhone, pomáhá nově Liam.

Stará recyklace už nestačí

Klasická recyklace funguje na poměrně jednoduché bázi, kdy se prostě vše semele a rozdrtí na nejmenší částí a výsledkem jsou pak materiály s různým procentem čistoty, které je pak případně nutné dál zpracovat a dosáhnout daných specifikací pro další použití.

Jak ale Apple upozorňuje v oficiálním materiálu, tento způsob byl poměrně funkční u starší elektroniky z osmdesátých let, kdy byly produkty tvořené třeba jen 12 chemickými prvky. Počítače tak obsahovaly plasty, železo, hliník, měď a to bylo v základu více méně vše. Dnes je ale situace jiná.

Moderní elektronika respektive počítačová zařízení včetně mobilních telefonů je tvořená z více než 60 rozdílných chemických prvků. Vzhledem k tomu, jak jsou zařízení čím dál menší, jsou jednotlivé materiály přítomné v malém množství a klasické postupy kompletního rozdrcení celého přístroje tak zamezují jejich efektivní recyklaci.

Se systémem Liam je možné u některých prvků nejen odstranit potřebu dalších recyklační procesů, protože některé části mají stejnou kvalitu jako nové (třeba některé šroubky a podobně), ale také připravit jednotlivé materiály velmi přesně a ve velmi čisté podobě pro finální recyklační chemické procesy. Tím se opět sníží procento odpadu z důvodu nečistot.

Liam tvoří 29 robotů

Recyklační systém Liam, který se stará o rozebrání iPhonu až na ty nejmenší díly, není jeden robot, ale celkem 29 rozdílných specializovaných robotů rozdělených ve 21 stanovištích, které jsou určené pro automatizované rozdělání a oddělení konkrétních částí iPhonu. Jedná se o přední sklo s displejem, baterii, hlavní základní desku, anténu, reproduktor, přední kameru a šasi.

V současné generaci dokáže jeden Liam rozebrat iPhony 6 rychlostí přibližně 1,2 milionů kusů za rok, přičemž v rámci jednoho iPhonu trvá základní rozbor na osmi částí pouhých 11 sekund. Apple má v současnosti dva Liamy – jeden se nachází v Kalifornii a druhý pak v Nizozemsku, ale lze předpokládat, že bude stavět další.

Není iPhone jako iPhone

V případě výroby, je automatizovaná linka jednoduchá – ve všech částech mají roboty k dispozici zcela identicky přesné díly, které skládají dle pevně naprogramovaných postupů.

V případě Liamu a rozebírání použitých iPhonů ale nastává mnohem náročnější situace – každý iPhone je jiný. Může to být z důvodu únavy materiálu, poškození jednotlivých částí, různé ohnuté díly a podobně. Nelze tak robota jednoduše nastavit na pevně dané parametry.

Pro Liam tak Apple vyvinul systém robotů tvořící pevnou a pohyblivou robotickou část (paži), které si s rozdílností ve spolupráci s inteligentním softwarem dokáží poradit a jsou připravené třeba i na problémové baterie.

Standardně je baterie přilepená ke konstrukci, takže se přes spodní hliníkovou část přesně zahřívá, aby lepidlo povolilo. Zároveň ale může nastat problém u použitého modelu, že dojde ke výbuchu nebo vzplanutí. Na to je systém ale v této sekci připraven a má integrovaný záchranný box s pískem, který se případně vysype na rozebíraný iPhone. Jakmile dojde k ochlazení a následnému odstranění písku, přichází na řadu dokončení původního plánu - odstranění baterie z šasi.

Jen tak dál

Je rozhodně dobře, že Apple prezentuje, jak přesně řeší systém recyklace veřejně a tak umožní, aby se do tohoto rozhodně správného směru snadněji pustily i dalších velké technologické společnosti.

V tomto směru by určitě bylo dobré, aby všichni na takových recyklačních technologiích spolupracovali, podobně jako to můžeme vidět třeba v open source hardwaru pro efektivní stavbu datacenter.

Diskuze (21) Další článek: Zákeřná Karmen: Tento ransomware by dokázala ovládat i vaše babička

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,