Apple naráží na limity, prodeje iPhonů stagnují a iPady se stále propadají. Přesto dosáhl na vyšší příjmy i zisky

  • Apple zveřejnil finanční výsledky za druhé fiskální čtvrtletí tohoto roku
  • Prodeje iPhonů jsou stejné, iPady se opět výrazně propadají, nositelnostem se ale daří
  • Celkový příjem i zisk se podařilo Apple mírně zvýšit

Stejně jako ostatní společnosti i Apple zveřejnil čerstvé finanční výsledky za druhé fiskální čtvrtletí roku 2017, které podrobně ukazují, jak se mu dařilo v daných segmentech. Při srovnání s minulým rokem a stejným obdobím jsou prodeje iPhonů stejné, naopak iPady opět zaznamenaly dvouciferené propady prodejů. Applu se ale daří i přes to zvedat příjmy, obzvláště u ostatních zařízení a služeb.

Apple v rámci prvních tří měsíců tohoto roku dosáhl na příjem 52,9 miliardy dolarů, což je o 4,63 % více než v předchozím roce, ale při srovnání s rokem 2015 (58 miliard dolarů) se jedná o výrazný propad. Zisk se meziročně podařilo zvýšit na 11 miliard dolarů z předchozích 10,5 miliardy, což je o 5 % více. V roce 2015 se ale ve stejném období podařilo Applu dosáhnout na vyšší zisk - 13,6 miliardy dolarů.

iPhony stagnují

Apple nejspíše narazil na limity trhu v oblasti iPhonů, alespoň tak to dle výsledků prodejů vypadá. Applu se podařilo za druhé fiskální čtvrtletí prodat 50,76 milionů iPhonů, což je meziročně takřka stejně – v roce 2016 to bylo 51,19 milionů kusů. Zlaté časy už asi nejspíše skončily, protože ve stejném období v roce 2015 prodal 61,2 milionů iPhonů. Lze to tak označit spíše za klesající a stagnující vývoj.

Klepněte pro větší obrázek

Je otázkou, jestli se podaří tento trend nějak zvrátit s příští generací iPhonu 8, od kterého se čeká více inovací, než tomu bylo u iPhonu 7, který obsahoval jen menší vylepšení, podobně jako u meziverzí „S“. Apple musí čelit velké konkurenci telefonů s Androidem, protože kvalitních modelů přibývá a získat zákazníka je tak stále těžší.

I přes tyto výsledky ale Apple v rámci iPhonů dosáhl na mírně vyšší příjem (33,25 miliardy dolarů vs 32,86 miliardy dolarů minulý rok). Oproti roku 2015 s 40,28 miliardami dolarů je to ale stejně propad.

iPady se stále rychle propadají

V případě tabletů iPad se i nadále nedaří, stejně jako obecně celému segmentu s tablety. I toto čtvrtletí došlo k výraznému propadu prodejů, Apple totiž prodal pouze 8,92 milionů kusů, což je o 13 % méně, než za stejné tři měsíce minulý rok (10,25 milionů kusů). V tomto období roku 2015 se přitom prodávalo ještě 12,6 milionů kusů.

Bude zajímavé sledovat, jestli s tímto trendem něco udělá nový levný iPad, případně nějaké další nové modely, které by mohl Apple představit tento rok.

Každopádně zajímavou informací je, že v USA se iPadům dařilo a prodalo se jich tam meziročně více. Apple tak bude muset zapracovat i na dalších trzích a možná dokáže vývoj zvrátit.

Macy, služby a další produkty táhnou

V případě Maců všech druhů Apple zvýšil meziročně příjem o 14,29 % na 5,84 miliardy dolarů, což lze jistě připisovat novým MacBookům Pro, na které se čekalo opravdu dlouho. Čísla tak ukazují, že odezva trhu byla kladná.

U segmentu „jiných produktů“, kam Apple dává všechny další produkty, se podařilo dosáhnout velmi výrazného růstu o 31 % na celkem 2,87 miliardy dolarů. Apple sice nezveřejňuje čísla prodejů, ale Tim Cook se vyjádřil k tomu, že oblast nositelností, kam patří Apple Watch a sluchátka Beats a Airpods, přesahuje hranici 5,1 miliard dolarů ročního příjmu.

Dle vyjádření se chytrým hodinkách Watch hodně daří – prodalo se jich meziročně dvakrát více, než minulý rok.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud jde o služby, ve kterých vidí Apple velkou budoucnost, cílem je zdvojnásobení příjmů do roku 2020. Meziroční růst byl opět výrazný o 17,53 % na celkových 7 miliard dolarů za první tři měsíce tohoto roku. Dle oficiálních informací byl příjem z App Storu dvakrát větší, než mělo ve stejném období Google Play.

Systém placení Apple Pay rostl o 450 % a Apple se pochlubil i tím, že v rámci americké ekonomiky minulý rok investoval 50 miliard dolarů.

Celkové výsledky jsou rovněž hodně postihnuté kvůli Číně, kde Applu stále klesá příjem, což výrazně ovlivňuje i celkové příjmy a zisky. Za zmíněné čtvrtletí měl Apple v Číně příjem pouze 10,3 miliardy dolarů, zatímco v minulých letech ve stejném období to bylo 12,49 miliardy dolarů (2016) a 16,82 miliardy dolarů (2015).

Diskuze (34) Další článek: Spotify míří do Windows Store, bude mít i speciální ovládání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,