Apple: naše mapy budou nejlepší na světě. Tajně jsme na nich pracovali několik let

  • Apple odhalil své plány na zcela nové mapy
  • Několik let pracuje na nových mapách, které by měly předběhnout konkurenci
  • Objeví se s příchodem iOS 12 pro vybrané státy

Apple oznámil, že už několik let tajně pracuje na nové generaci vlastních map, které byly kompletně přepracované a mají být „nejlepší na světě“, alespoň ve srovnání se současnou konkurencí.

Mapy hrají důležitou roli pro většinu uživatelů chytrých mobilních telefonů a aut, takže se nelze divit tomu, že aplikace s mapovými podklady patří dlouhodobě mezi nejstahovanější napříč všemi trhy. Apple se ale rozhodl, že předběhne veškerou konkurenci a vytvoří ty nejlepší mapy.

Boj začal s iPhonem

Když vyšel první iPhone od Applu, obsahoval tehdejší nejlepší online mapy od Googlu, které byly vybavené i množstvím dodatečných informací. Jak ale Google nastartoval vlastní konkurenční platformu Android (po vzoru Microsoftu v počítačových letech), mapy coby důležitá aplikace v iPhonu začaly být velkou konkurenční položkou. Dle neoficiálních informací zlom nastal ve chvíli, kdy Google spustil podporu navigace, která byla dostupná pouze na mapách pro zařízení s Androidem, zatímco verze pro iPhone takovou funkci neměla.

Klepněte pro větší obrázek

Dle spekulací se tak už v roce 2009 začal Apple připravovat na to, že bude mít vlastní mapy, což dokazovalo několik akvizicí společností z této oblasti (Placebase, Ply9, C3 Technologies). Google mapy se velmi rychle vyvíjely a staly se naprostým standardem, který poskytoval vysokou kvalitu dat na celém světě. Googlu pochopitelně pomáhaly informace z vyhledávání, indexace webů a sbírání dat uživatelů.

V roce 2012 ale Apple na WWDC představil vlastní mapy - „Apple Maps“ (stejně jednoduše jako Google Maps).

Prvotní průšvihy

Mapy jsou nesmírně komplexní záležitostí a přesně tak se později vyjádřil i nový šéf divize map Eddy Cue. Proč nový? V roce 2012 totiž na WWDC 2012 při představování mobilního operačního systému iOS 6 ještě softwarovou mobilní divizi (iOS) vedl Scott Forstall. I když prezentace vypadala skvěle a Apple se pochlubil nejen pěkným grafickým rozhraním, ale také například použitím rychlé a úsporné vektorové grafiky a Flyoverem (3D zobrazení vybraných hlavních měst a zajímavých míst na planetě), reálné uvedení byla ostuda.

Představení Apple Maps na WWDC 2012 si můžete prohlédnout zde:

Mapy totiž obsahovaly velké množství chyb, které se týkaly jak samotných názvů nebo tras, tak i satelitních snímků. Mapy totiž vycházely z většího počtu zdrojů (TomTom, OpenStreetMap a další) a spojení všeho do jednoho guláše nebylo zrovna ideální. Sám šéf Applu – Tim Cook se za to omluvil a posléze propustil i Scotta Forstalla, který se dle spekulací odmítal podepsat na omluvný dopis.

Klepněte pro větší obrázek
I takto vypadaly mapy od Applu v roce 2012

Těžký souboj s Googlem

Bylo znát, že Apple od té doby nasadil na mapy mnohem větší zdroje (lidi, peníze, akvizice) a začal rychle uvádět nové funkce, které přibývaly s každou novou verzí iOS. Apple začal integrovat mapy s různými službami, s aplikacemi uvnitř systému a později vše otevřel i pro vývojáře.

I přes to ale Apple nezvládal tempo Googlu, který v té době už začal nabízet funkce jako Street View po celém světě, protože jeho mapovací auta začaly reálné jezdit (a lidé se speciálními kamerovými batohy i chodit) po všech možných silnicích s cestách.

Klepněte pro větší obrázek
Tržní podíly Apple a Google map v USA v průběhu posledních let

Mapám od Applu se ale začalo poměrně dařit v USA, kde si během let dokázaly udržet tržní podíl kolem 30 %, přičemž Google Mapy stály kontrolovaly více než polovinu trhu. Pokud jde o ostatní země, tam jsou na tom Apple Mapy obvykle mnohem hůře, což je hlavně kvůli podílu levnějších telefonů s Androidem a také horším lokálním informacím.

Kompletní přepracování s iOS 12

S příchodem iOS 12 bychom se ale měli dočkat výrazné změny. Eddy Cue totiž v rozhovoru pro web Techcrunch prozradil, že Apple několik let tajně pracoval na zcela novém systému map a mapových podkladů. Výsledkem tak mají být kompletně přepracované mapy, které budou mnohem detailnější a přesnější, než tomu bylo v minulosti a hlavně také u konkurence.

Klepněte pro větší obrázek
Porovnání staré a nové generace map od Applu

Kromě neustálého menšího vylepšování už od roku 2012 chce totiž Apple posunout své mapy na další úroveň a vytvořit nejlepší mapy na světě, protože si staví vlastní přesnou platformu a nebude se spoléhat na databázi jiných, jako tomu bylo doposud.

Klepněte pro větší obrázek
Nové Apple Mapy budou graficky zobrazovat velmi přesně jednotlivé druhy objektů a cest

Eddy Cue tvrdí, že si nemyslí, že nyní někdo pracuje na tak pokročilém systému jako Apple, který se tento vývoj snaží již několik let držet v tajnosti. Eddy Cue mluví právě o podivných vozidlech zaregistrovaných Applem, které byly spatřené na amerických silnicích s obrovskými snímacími senzory na střechách. Tato vozidla se vyskytují ve stále větším počtu.

Přesné mapové podklady totiž hrají důležitou roli i pro autonomní systémy, na kterých Apple rovněž pracuje a více méně tak zabíjí dvě mouchy jednou ranou. Mapy jsou zkrátka extrémně důležité jak pro lidi, tak i pro auta budoucnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Auta Applu pro snímání mapových dat

I když se objevily informace o tom, že Apple poskytne náhled nových map už v iOS 12 beta 3, nám se zatím nepodařilo novinky najít. Lze se ale podívat na prezentované srovnávací obrázky map ze staré a nové generace, kde lze vidět obrovský posun v detailu a tím pádem i množství informací. Přímo ve vykreslené grafice tak lze rozpoznat nejen silnice a budovy, ale třeba hřiště, tenisové kurty, trávu a podobně, pochopitelně dle konkrétního přiblížení.

Co už není vidět, je i přepracované vyhledávání, které by mělo poskytovat relevantnější výsledky a to jak pro jízdu autem, tak hlavně i pro chůzi (či kolo), kde by nové mapy měly rovněž zazářit.

Nejdříve USA

Eddy Cue se vyjádřil, že s novými mapami bude možné mnohem rychleji aktualizovat informace o daných místech, o nových cestách a podobně. K tomu si stačí přidat i to, že s používáním map dokáže Apple automaticky sbírat anonymní informace a získávat tak informace o kolonách a podobně, stejně jako už to zvládá Google (Waze) a jiní.

Klepněte pro větší obrázek
Apple při použití map sbírá anonymní data, ale aby se ještě více zabezpečila anonymita, sběr dat začíná až později při jízdě a končí před koncem. Apple tak v systému nepracuje s tím, odkud jste vyjeli ani kam jste dorazili.

Apple ale plánuje, že nové mapy budou nejdříve dostupné v Kalifornii a pak postupně v dalších státech USA. Je jasné, že chtějí být opatrní, aby se nestalo podobné fiasko jako při uvedení map v roce 2012. Eddy Cue ale zároveň potvrdil, že Apple Mapy jsou mezinárodní, takže pracují na vývoji i v jiných zemích jako je Velká Británie, Švédsko, Španělsko, Portugalsko, Japonsko, Itálie, Irsko, Francie nebo Řecko.

Podobně jako u jiných služeb lze očekávat, že Česko nebude v první vlně a nejspíše ani v té druhé, ale na to už jsme celkem zvyklí.

Jak je to u nových technologií běžné – není problém něco vytvořit v malém měřítku, to dokáží malé týmy i s malými rozpočty kdesi v zahrabané laboratoři. Problém nastává se škálováním a tedy dostat novou technologii (v tomto případě kompletně přepracované mapy) v co nejkratším čase k co největšímu počtu uživatelů a tedy i do největšího počtu zemí na planetě. A to je přesně to, v čem mají Google Mapy stále náskok. Uvidíme, jestli se to Applu tentokrát podaří zvrátit.

Diskuze (49) Další článek: VW chce v příštím roce spustit službu pro sdílení elektromobilů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,