Apple nemusí doplácet daně za 13 miliard eur. Zatím vyhrál soud proti Evropské komisi

V roce 2016 obvinila Evropská komise Irsko z toho, že v letech 2003 až 2014 poskytovalo společnosti Apple extrémní daňové zvýhodnění i pod hranicí 2 % proti standardní už tak nízké dani 12,5 %.

Evropská komise požadovala, aby Apple doplatil Irsku daně za 13 miliard eur, čemuž se bránilo i samotné Irsko, pro které je Apple významným daňovým plátcem. Apple je celosvětově největším plátcem daní.

Evropská komise však u druhého nejvyššího dvoru Evropské unie s rekordní sankcí neuspěla, protože se jí nepodařilo prokázat zmíněná obvinění. Viceprezidentka Margrethe Vestager se za Evropskou komisi již vyjádřila, že rozhodnutí soudu prostudují a budou postupovat případnými dalšími možnými legálními kroky. Komise se může odvolat k Soudnímu dvoru, což je nejvyšší instance Evropské unie.

Ministerstvo financí Irska oznámilo, že Apple žádné speciální výhody nedostal a všechny daně byly správně odvedené dle standardních daňových pravidel, která v zemi platí.

Tim Cook se k situaci vyjádřil tak, že jde o politické nesmysly, protože celý případ je uměle postavený na tom, aby Apple danil i v jiných zemích EU, které by z toho chtěly mít finanční přínos.

Už od 80. let ale Apple čelí různým obviněním, že používá řadu daňových optimalizací. Tyto optimalizace mají využívat právních nedokonalostí mezi jednotlivými daňovými pravidly různých zemí, hlavně mezi USA a ostatními státy.

V roce 2013 musel Tim Cook obhajovat daňové kroky Applu před Senátem USA a v posledních letech došlo k odhalení několika tajných materiálů o tom, přes jaké různé cesty se Apple vyhýbal placení vyšších daní pomocí daňových rájů.

Do hledáčku Evropské komise se dostávají i další celosvětové společnosti, které „optimalizují“ příjem ze všech různých států po celém světě. Mezi technologické společnosti s tímto terčem patří například i Google nebo Facebook.

Diskuze (44) Další článek: Nejvýkonnější současná konzole končí. Microsoft stopnul výrobu Xboxu One X

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,