Apple se spojil s Volkswagenem. Zatím jen na vývoji autonomních dodávek, které budou převážet zaměstnance

Apple už nějakou dobu poměrně tajně vyvíjí vlastní systém autonomního řízení a nyní se objevila první velká zpráva, která může mít velký vliv do budoucna. Apple se totiž spojil s Volkswagenem, se kterým vyvine speciální verzi autonomních dodávek.

Dle informací The New York Times se Apple snažil spojit s BMW (vůz této značky má Tim Cook) i Mercedes-Benz nebo Nissan, ale všichni spolupráci odmítli kvůli tomu, že Apple striktně vyžadoval, že data a design budou v jeho režii. Nakonec našel partnera v podobě největší automobilky Volkswagen, která se obzvláště v USA setkala s obrovskými pokutami a zákazy kvůli nedávné aféře falšování emisních hodnot.

Základem spolupráce je, že Apple s Volkswagenem postaví speciální verzi modelu T6 Transporter, který bude kromě jiného vybaven i autonomní technologií od Applu. Zůstat by přitom mělo jen základní šasi a kola, Apple si ale navrhne vlastní palubní desku, sedačky, jejich rozložení a další části související s designem a technologiemi. Vzhledem k tomu, že se vyvíjí i elektrická verze tohoto modelu, lze předpokládat, že Apple vsadí už na tento pohon.

Dodávky budou v této fázi sloužit výhradně k převozu zaměstnanců Applu a je otázkou, jestli je to vůbec trh, na který Apple do budoucna míří, nebo si chce technologii automatického řízení vyzkoušet v reálnějším použití a jako náhradu autobusů pro zaměstnance.

V Kalifornii má Apple zatím kolem 55 autonomních aut, která se prohání po silnicích, ale stále ještě s kontrolním řidičem, který sedí za volantem a je připraven zasáhnout. Na novém „projektu“ autonomních dodávek s kódovým označením „Jetstream“ prý nyní pracuje většina týmu Applu pro technologii řízení bez řidiče, takže je to pro Apple určitě hodně důležité.

Vzhledem k tomu, že tyto vozy Apple reálně využije pro převoz zaměstnanců (nové kruhové sídlo Applu pojme kolem 12 tisíc zaměstnanců), lze očekávat jejich nasazení ve velkém počtu, což umožní nasbírat větší množství dat za kratší dobu.

Diskuze (1) Další článek: 12 aut s nejbrutálnějším zrychlením, kterými se můžete svézt

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,